Europese Commissie waarschuwt voor een recessie in het vierde kwartaal

Volgens de Europese Commissie zal de eurozone in het vierde kwartaal in een recessie belanden. De monetaire unie krijgt onder meer af te rekenen met hoge energieprijzen en strengere financieringsvoorwaarden.

Waarom is dit belangrijk?

De vrees voor een Europese en wereldwijde recessie zit er al een tijdje in. Door de renteverhogingen van de centrale banken, waaronder de ECB, stroomt er minder geld naar de reële economie. De oorlog in Oekraïne jaagt dan weer de energieprijzen de hoogte in. Na een milde herfst kan een strenge winter opnieuw voor paniek op de energiemarkten zorgen, met hogere gas- en elektriciteitsprijzen als gevolg.

In het nieuws: de Europese Commissie sluit niet uit dat de eurozone en veel lidstaten dit kwartaal in een recessie zullen belanden.

  • Voor het volledige jaar (2022) verwacht de Europese Commissie wel nog een economische groei van 3,3 procent in de Europese Unie en 3,2 procent in de eurozone. Dat hebben we onder meer te danken aan de sterke economische groei gedurende de eerste jaarhelft.
https://twitter.com/EU_Commission/status/1591009701780660226

De details: De hoge inflatie b

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer