De volgende grote uitdaging voor de ECB: op tijd het geweer van schouder veranderen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dit jaar al de rente verhoogd met 200 basispunten. De monetaire instelling wil op die manier de inflatie naar beneden krijgen. Het grote probleem: het verstrakkende geldbeleid heeft met vertraging een effect op de geldontwaarding. Dat maakt het voor de centrale bank moeilijk om in te schatten wanneer die de handrem moet lossen.

Waarom is dit belangrijk?

Door de hoge energie- en voedingsprijzen scheert de inflatie in de eurozone hoge toppen. De ECB hoopt nu met het verstrakkende geldbeleid de geldontwaarding te doen zakken tot 2 procent, de doelstelling van de monetaire instelling.

De essentie: Tot op vandaag heeft het verstrakkende geldbeleid van de ECB nog geen impact op de inflatie. Die bedroeg in september 9,9 procent (op jaarbasis), tegenover 9,1 procent in augustus. Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, zei tijdens de persconferentie over het jongste rentebesluit dat de effecten van een renteverhoging op de inflatie niet meteen voelbaar zullen zijn.

Daardoor staan de bestuursleden van de monetaire instelling voor een enorme uitdaging:

  • Als de ECB te vro
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer