Duitse industrie duikt de dieperik in

Het is slecht gesteld met de fabrikanten in Duitsland. De industriële productie in ons buurland nam in oktober met 1,7 procent af, 1,1 procentpunten forser dan in september.

Een slechte start van het vierde kwartaal voor de Duitse industrie. In oktober daalde de industriële productie fors, met 1,7 procent. Dat is een veel grotere daling dan in september, toen er een afname van 0,6 procent werd opgetekend.

De analisten van het Duits Federaal Bureau voor de Statistiek zitten met de handen in het haar. Zij hadden net voorspeld dat de productie in oktober met 0,1 procent zou toenemen.

Maar er is beterschap op komst, stelt het ministerie van Economie in een statement. Er zouden nieuwe bestellingen zijn die de productie de komende maanden zouden opkrikken, klinkt het.

Geen recessie

De Duitse fabrikanten hebben al even te kampen met een daling in export door een slabakkende wereldeconomie. Het protectionistische beleid van Trump komt daarbij kijken, maar ook de handelsspanningen tussen China en de VS, en de ontwrichting van de wereldwijde automarkt. Reuzen als wasmiddelenbedrijf Henkel en autoleverancier Continental hebben dit jaar hun winstverwachting moeten bijstellen. Onlangs maakte die laatste nog bekend dat het bedrijf wereldwijd 5.500 banen zou schrappen.

Maar er is geen sprake van een recessie in Duitsland. In het derde kwartaal groeide de grootste economie van de eurozone met 0,1 procent. Dat na een even sterke daling in het tweede kwartaal.

Lees ook:
Duitse economie houdt recessiespook (voorlopig) op afstand
Duitse autosector vreest voor jobs nu wereldwijde verkoop snel vertraagt

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20