Duitse economie houdt recessiespook (voorlopig) op afstand

De werkloosheidscijfers in Duitsland daalden licht in september en de retailverkoop steeg in augustus. Daardoor neemt de vrees voor een recessie in Europa’s grootste economie voorlopig af.

In september waren 2.276 Duitsers werkloos, dat zijn er 10.000 minder dan de maand voordien. Het is de eerste daling in de werkloosheidscijfers in vijf maanden.

Duitse fabrikanten van exportgoederen hebben te lijden onder een slabakkende wereldeconomie. Het protectionistische beleid van Amerikaans president Trump en de Brexit zorgen voor onzekerheid. De Duitse nijverheidssector is daardoor al in een recessie.

Vrees voor algemene recessie

Gevreesd werd dat door een steeds stijgende werkloosheid de consumentenuitgaven zouden dalen. Dat zou de veel grotere Duitse dienstensector ook in een recessie doen belanden. De werkloosheid bleef in september echter op vijf procent. Dat is iets hoger dan het record van 4,9 procent in april.

Een ander positief teken voor de binnenlandse consumptie: de verkoopcijfers in de kleinhandel stegen in augustus met 0,5 procent tegenover een daling van 0,8 procent de maand voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Duits Federaal Bureau voor de Statistiek.

De stabiele binnenlandse consumptie, een goed draaiende bouwsector en verhoogde overheidsuitgaven hebben tot nu toe geholpen om de externe schokken op te vangen. Consumenten profiteren van hoge werkgelegenheid, stijgende lonen en goedkope leningen.

Zorgwekkende signalen

Vorige week waren er nochtans zorgwekkende signalen: Het vertrouwen in de Duitse economie was op zijn laagste punt in jaren. Dat bleek uit de PMI-index die zakte van 51,7 naar 49,1. Dat cijfer geeft een indruk van het vertrouwen dat inkoopmanagers op dat moment in de economie hebben.

De Duitse economie is in het tweede kwartaal ook met 0,1% gekrompen en de Bundesbank verwacht een verdere daling in het huidige kwartaal, wat zou voldoen aan de definitie van een recessie.

De fabrieksactiviteit kromp aan het snelste tempo in 10 jaar in september, waardoor kleppers zoals Henkel en Continental hun winstverwachtingen voor dit jaar moesten aanpassen.

ECB-voorzitter Mario Draghi riep nationale regeringen op om fiscale inspanningen te doen en om te investeren in de eigen economie. - FOTO/ Wikipedia Commons

‘Dringend tijd voor regeringsinspanningen’

De Europese Centrale Bank besloot in september opnieuw de rente te verlagen om zo de economie in de eurozone te stimuleren. Tegelijkertijd zei ECB-voorzitter dat het ‘dringend tijd’ was voor nationale regeringen om ook fiscale inspanningen te doen. Hij benadrukte ook dat landen met speelruimte – zoals Duitsland dat al jaren een begrotingsoverschot heeft – de besparingsteugels moeten vieren en investeren in de eigen economie.

Meer