Dubai heeft de goudmarkt voor eeuwig veranderd

De grondstofautoriteit van Dubai gaat de goudhandel digitaliseren door het edelmetaal te linken aan tokens op blockchain.

Waarom is dit belangrijk?

Door elke goudstaaf te verbinden aan een digitale entiteit op blockchain, dreigt de manier waarop goud verhandeld wordt voor eeuwig te veranderen. Dit zou de goudhandel democratischer zou maken door elke token een gram goud te laten representeren.

De details: Deze tokens zijn volledig goedgekeurd door de lokale Sharia-wetgeving en worden ondersteund door goudstaven van 1 kilogram in geautoriseerde kluizen.

  • Het project werd maandag aangekondigd door staatsmedia van de Verenigde Arabische Emiraten. Grondstofautoriteit Dubai Multi Commodities Centre (DMCC) slaat de handen in elkaar met Comtech Gold om de tokens te creëren op de blockchain XinFin Protocol (XDC).
  • Opvallend: De manier waarop tokens die 1 gram goud voorstellen onderdeel uitmaken van een fysieke goudstaaf van 1 kilogram doet wat denken aan het systeem van cryptomunt Bitcoin. Een Bitcoin bestaat namelijk uit 100 miljoen satoshi’s die beleggers kunnen aankopen.
  • Elke goudstaaf in het programma krijgt een Tradeflow-certificaat, waardoor het eigenaarschap van een token met dezelfde voorrechten komt.

The Big Picture: Dubai wil goud als een activum toegankelijker maken, en duidelijk zijn reputatie als blockchaincentrum een boost geven.

  • Ahmed Bin Sulayem, voorzitter en CEO van de DMCC, liet staatsmedia optekenen dat er meer transparantie en ondersteuning door fysieke activa nodig is binnen de cryptowereld. Dat zou duidelijk zijn door “recente marktevenementen”.
  • Zo’n 122 goudstaven zouden al verbonden zijn aan Tradeflow-certificaten, wat een voorraad van zeker 122.000 ‘goudtokens’ op de digitale markt zou moeten opleveren.
  • Goudmarkten en -organisaties zoals de London Bullion Market en World Gold Council gingen al zover om blockchaintech in te zetten, al bleef het vooral beperkt tot een instrument om de oorsprong van het edelmetaal te ontrafelen en illegaal metaal uit de markt te weren.
  • Dubai maakt er de afgelopen maanden geen geheim van dat het een centrum wil worden voor het metaverse en blockchaintech. De overheid denkt dat metaversums en Web3-toepassingen zo’n 40.000 jobs zullen creëren en binnen de volgende vijf jaar zeker 4 miljard dollar zullen toevoegen aan het bbp.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.