Twee belangrijke spelers in goudindustrie gebruiken technologie van rivaliserende cryptosector. Waarom doen ze dit?

De London Bullion Market Association (LBMA) en de World Gold Council (WGC) willen samen een systeem op poten zetten dat investeerders moet helpen “erop te vertrouwen dat hun goud echt is en op verantwoorde en duurzame wijze is verkregen”. Om goudstieren dus de herkomst van hun goud te laten achterhalen, lanceren ze een proefproject op de blockchain.

Waarom is dit belangrijk?

Doorgaans kunnen goudstieren het bloed drinken van crypto-adepten, en vice versa. Cryptomunten – en vooral de Bitcoin - worden immers als de grootste bedreiging gezien voor de positie van goud als de belangrijkste opslagplaats van waarde. Dat goudbedrijven de technologie aanwenden waarop net cryptomunten gebouwd zijn om illegaal edelmetaal uit de internationale markt te houden, is dus een opzienbarende evolutie.

Het Gold Bar Integrity Programma – zoals het deugdzaamheidsproject heet – zal gebruikmaken van een gedistribueerd grootboek, een blockchain, om de productie- en transactiecyclus van goudbaren te registreren en te volgen “van mijn tot kluis”. Dat schrijft de zakensite Business Insider. Doel is om eindgebruikers, zoals juwelenfabrikanten, te beschermen tegen vals goud, of goud dat illegaal is gedolven.

Álle goudstaven

“Consumenten en investeerders willen weten of hun goud op verantwoorde en duurzame wijze is geproduceerd en het traceren van de herkomst van goudstaven zal helpen om de hoogste normen in de hele toeleveringsketen te handhaven”, laat David Tait, CEO van de WGC, optekenen in een verklaring. De technologie zal een belangrijke rol spelen voor het vertrouwen van de consument, en zal de vraag naar het edelmetaal doen toenemen, aldus nog Tait.

Twee techfirma’s die werken met blockchain, aXedras en Peer Ledger, zullen hun technologie demonstreren in de beginfase van het programma.

Ook zullen in de eerste fase alle delen van de goudvoorzieningsketen – van mijnbouwers tot raffinaderijen – bij het initiatief worden betrokken, met inbegrip van banken zoals Standard Chartered, weet persbureau Bloomberg. Goudstaven in kilobaren zullen de eerste focus van het proefproject zijn, omdat zij historisch gezien het meest getroffen zijn door fraude, oppert Ruth Crowell, CEO van LBAM.

De LBMA en de WGC zeiden dat het plan is om op termijn alle belangrijke spelers in de industrie aan te moedigen om blockchaintechnologie in te voeren, zodat álle goudstaven digitaal worden geregistreerd en getraceerd.

Niet als Bitcoin

Het grootboek zal niet volledig openbaar zijn op de manier zoals dat het geval is voor Bitcoin. Dat werpt Ruth Crowell, CEO van LBMA, op in een interview. Toch is het de bedoeling dat deelnemers in verschillende stadia van de toeleveringsketen het kunnen raadplegen.

Overigens wordt de blockchaintechnologie almaar vaker gebruikt door bedrijven die efficiënt de bevoorradingsketen van hun product willen beheren (supply chain management). Zoals cryptonieuwssite Cointelegraph eerder meldde, waren meer dan de helft van de bedrijven die werden toegevoegd aan de 2021 Blockchain 50-lijst van Forbes ondernemingen die actief gebruikmaken van gedistribueerde grootboektechnologie om hun logistieke problemen op te lossen.

(ns)

Meer