Dubai Airport beleefde drukste kwartaal sinds uitbraak coronapandemie

Dubai International Airport, de grootste luchthaven van de wereld voor internationale reizen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar meer dan 13,6 miljoen passagiers ontvangen. Dit betekende meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de luchthaven bekend gemaakt. De resultaten moeten een aanwijzing geven dat de luchthaven een duidelijke heropleving laat optekenen als de wereldwijde draaischijf van het internationale luchtvaartvervoer.

De passagiersaantallen zijn tot het hoogste niveau sinds de uitbraak van de coronacrisis opgeklommen. Vorig jaar ontving Dubai International tijdens de eerste drie maanden van het jaar slechts 5,7 miljoen passagiers.

Bemoedigend

“De resultaten van het voorbije kwartaal waren buitengewoon bemoedigend”, beklemtoonde Paul Griffiths, chief executive van Dubai International Airport. De topman prees daarbij de inspanningen van de overheid om de grenzen van Dubai open te houden, een agressief vaccinatiebeleid te hebben uitgestippeld en een strategie te hebben ontwikkeld die het aantrekken van een internationaal personeelsbestand stimuleerde.

“We zien nu een enorme opleving”, merkte Griffiths op. “Een hele nieuwe sector van de wereldbevolking begint Dubai te erkennen als een geloofwaardige en aantrekkelijke plek om te wonen en te werken.”

Dubai International, in het wereldwijde luchtvaartverkeer het belangrijkste transitpunt tussen het oostelijke en westelijke halfrond, zal dit jaar naar verwachting in totaal 58,3 miljoen passagiers ontvangen.

Het passagiersverkeer van dit jaar werd tot dusver gedreven door vertrouwde bestemmingen en markten met grote expatpopulaties – India, Pakistan en het Verenigde Koninkrijk – die in Dubai leven. Meer recent is de luchthaven ook een van de weinige corridors voor verbindingen met Rusland gebleven.

Dubai heeft zich onthouden van openlijke kritiek tegenover Rusland voor de invasie in Oekraïne. Het emiraat is ook niet overgegaan tot sancties die door het westen aan Rusland zijn opgelegd. De Verenigde Arabische Emiraten bieden Russische onderdanen bij hun aankomst ook een visum voor drie maanden aan. De vluchten tussen Dubai en Rusland zijn verder gezet.

Privéjets

Griffiths wees er ook op dat de terminal voor privéjets op Al Maktoum International in Dubai World Central, de tweede luchthaven van het emiraat, een bijzonder drukke periode heeft gekend. Daarbij werd opgemerkt dat de trafieken met 400 procent zijn gestegen.

Op satellietbeelden kunnen bij de terminal tientallen geparkeerde privéjets worden opgemerkt. Vermoed wordt dat een groot deel van die vliegtuigen eigendom zijn van Russische miljardairs, die met hun bezittingen hun land proberen te verlaten. Hierover werden echter geen uitspraken gedaan.

Griffiths stelde anderzijds dat ook de retailactiviteiten op de luchthaven een sterke heropleving hebben gekend. “Toen het internationale passagiersverkeer onder invloed van de coronapandemie instortte en Chinese toeristen massaal wegbleven, droogden de inkomsten uit die activiteiten grotendeels op”, erkent de topman.

“De toeristen die zich de voorbije maanden op de terminals hebben aangemeld, hebben echter voor een grote omzet gezorgd. De vraag naar luxegoederen is in Dubai op een bijzonder hoog niveau gebleken. Het passagiersvolume is de voorbije jaren gedaald, maar de individuele bestedingen zijn duidelijk gestegen.”

“Omdat landen over de hele wereld de reisbeperkingen in de strijd tegen de verspreiding van het virus Covid-19 hebben versoepeld, heeft het transitverkeer een heropleving gekend”, zegt Griffiths nog.

“Toch moet worden vastgesteld dat het vliegverkeer op lange afstanden zich nog altijd niet volledig van de pandemie heeft hersteld. Ten vroegste over twee jaar zal het transitverkeer weer zijn teruggekeerd naar het niveau dat voor de uitbraak van de coronacrisis werd opgetekend.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20