Geconfronteerd met westerse sancties hebben rijke Russen een comfortabel alternatief: Dubai

De Verenigde Arabische Emiraten hebben Rusland geen sancties opgelegd voor zijn oorlog in Oekraïne, en rijke Russen hebben ingezien dat zij daarvan kunnen profiteren. Sinds de invasie begon, hebben ze recordbedragen in Dubai geïnvesteerd.

De aankoop van Russisch vastgoed in Dubai is in de eerste drie maanden van 2022 met 67 procent gestegen, zo blijkt uit een rapport van de BBC. Het rechtstreekse gevolg van het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, die veel rijke Russen zien als een grote bedreiging voor de economie van hun land … en dus voor hun rijkdom.

Crypto

Wanneer zij in het meest luxueuze emiraat van het land aankomen, willen deze Russen de mooiste villa’s en de meest luxueuze appartementen kopen. Als gevolg daarvan rijzen de prijzen van onroerend goed in Dubai de pan uit, volgens plaatselijke instanties.

En het doel is niet alleen om hun bezittingen veilig te stellen. Deze rijke Russen zijn duidelijk van plan te genieten van hun nieuw verworven bezit. “Russen die hier komen, kopen niet alleen om te investeren, ze beschouwen Dubai als een tweede thuis”, merkt de directeur van een makelaarskantoor op.

Veel van deze rijke Russen gebruiken cryptocurrencies om hun aankopen in de Verenigde Arabische Emiraten te doen. Een techniek die hen in staat stelt te ontsnappen aan de kapitaalbeperkingen die Moskou heeft ingesteld om zijn reserves te beschermen. De Russische regering heeft haar burgers namelijk verboden het land te verlaten met meer dan 10.000 dollar aan vreemde valuta.

Start-ups

Bovendien is Dubai de laatste maanden de thuishaven geworden van een toenemend aantal Russische bedrijven en start-ups, die hun personeel naar Dubai overplaatsen. Zij vinden het een gunstiger economisch en politiek klimaat om zaken te doen, ver van de sancties die de Russische economie treffen.

Zelfs uit ethisch oogpunt hebben Russische bedrijven ingezien dat het beter is te proberen zich zoveel mogelijk te ontdoen van hun oorsprong ten aanzien van westerse klanten en partners.

Zoals de BBC aangeeft, komt deze toename van Russische investeringen in Dubai slechts enkele maanden nadat de Verenigde Arabische Emiraten op een “grijze lijst” werden geplaatst door de Financial Action Task Force (FATF), die verantwoordelijk is voor het wereldwijde toezicht op financiële criminaliteit.

Tegelijkertijd hebben Amerikaanse reuzen (o.a. Google en Goldman Sachs) ervoor gekozen hun kantoren in Rusland te sluiten en een deel van hun werknemers naar Dubai over te plaatsen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20