Drones speuren met warmtecamera naar te grote samenscholingen tijdens eindejaar

De lokale politie in de regio Genk kondigt aan tijdens de feestdagen drones in te zetten om de naleving van de coronaregels te controleren op openbare plaatsen.

Dat meldt onder meer VTM Nieuws. De drones kunnen via warmtebeelden van de toestellen zien of op een openbare plaats te veel mensen samenkomen en de overtreders via een megafoon aanspreken.

De drones gaan alleen de publieke ruimtes controleren, zo beklemtoont de politiezone CARMA, en dus geen privéruimtes zoals tuinen. Maar dus wel straathoeken en pleintjes. Tot 15 januari blijft de avondklok gelden, zo werd op het Overlegcomité van 27 november beslist.

Vuurwerk

De politiezone heeft veel ervaring met de drones: ze werden vorig eindejaar ook al ingezet om illegaal vuurwerk op te sporen en dit voorjaar bij de handhaving van de coronaregels. Ook deze keer wordt vuurwerk een van de prioriteiten, want premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde na het Overlegcomité een algemeen vuurwerkverbod af voor eindejaar.

Wie de coronamaatregelen niet naleeft, riskeert een boete van 250 euro.

Ook elders in Europa, onder meer in Spanje, worden drones ingezet bij de controle op coronabeperkingen. De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan België, kondigde in oktober aan dat de politie er meer dan 100 nieuwe drones krijgt volgend jaar, na testen in Dortmund en Düsseldorf bij het coronatoezicht in april.

Lees ook: Mag je tijdens de feestdagen met meer volk vieren in de tuin?

Meer