Covid geselt Europa: drones op Madrileense begraafplaatsen; politie met Kerstmis in Britse woningen

Het stadsbestuur van Madrid gaat drones inzetten om te controleren of de Madrilenen zich op en rond de 2 grootste begraafplaatsen van de stad aan de coronamaatregelen houden. De Britse politie wil met Kerstmis in woningen gaan kijken of families zich aan de regels houden.

Door de pandemie is het aantal bezoekers dat zich bij het graf van een familielid of geliefde kan melden in Madrid gehalveerd. Dan nog gelden strenge voorwaarden. Zo mogen maximaal zes familieleden samen de begraafplaats betreden op voorwaarde dat ze ten allen tijde sociale afstand behouden. Ook mogen zich op geen enkel moment wachtrijen voor of op de begraafplaats zelf vormen.

Naast drones zet de stad ook nog eens 300 politieagenten in tijdens de 3 dagen van het in Spanje verlengde Allerheiligenweekeinde.

Het is niet de eerste keer dat de Madrileense politie drones inzet om de beperkende maatregelen af te dwingen. In maart werden drones ingezet om mensen aan te zetten naar huis terug te keren. 

Vorige week overschreed Spanje als eerste EU-land de kaap van 1 miljoen besmettingen. Covid-19 claimde totnogtoe al meer dan 35.000 doden. Vorige zondag kondigde premier Sanchez opnieuw de noodtoestand af.

Britse politie wil met Kerstmis in woningen controleren

Maar niet enkel in Spanje worden steeds drastischer maatregelen aangekondigd om de coronmaatregelen af te dwingen. In het VK heeft de verantwoordelijke van de West Midlands Police aangekondigd dat politieagenten met Kerstmis in de woningen zullen gaan controleren of de coronaregels worden gerespecteerd. Als dat niet het geval is zullen familiefeesten worden beëindigd. 

Volgens de regering Johnson krijgt het tegenhouden van de verdere verspreiding van Covid-19 de voorkeur op de normale eindejaarsfeesten. Nog volgens de regering blijft een tweede volledige lockdown nog altijd een mogelijkheid.

Ook  in België gaan stemmen op om de eindejaarsfeesten uit te stellen tot volgende zomer. Pas dan kunnen opnieuw grote bijeenkomsten in openlucht worden georganiseerd. De enige andere optie is het organiseren van kleinschalige eindejaarsfeesten. Daarbij kan een klein aantal mensen samenkomen op voorwaarde dat ‘social distancing’ wordt gerespecteerd. 

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20