Mag je tijdens de feestdagen met meer volk vieren in de tuin?

Nu op de persconferentie na het Overlegcomité vrijdag duidelijk is geworden wat de coronaregels in ons land zijn tijdens de feestdagen, gaan heel wat mensen op zoek naar manieren om veilig en binnen de regels toch een Kerstmis of nieuwjaar te kunnen. Daarbij lijken sommigen het feest te willen verleggen naar de tuin … maar mag dat zomaar?

Het Overlegcomité besliste vrijdag dat het aantal toegelaten sociale contacten ook voor de feestdagen hetzelfde blijft. Enkel alleenstaanden mogen hun twee contacten op 24 en 25 december uitzonderlijk samen zien. Verder mag iedereen nog steeds maar één knuffelcontact hebben en mag je buiten je gezin maar één iemand extra ontvangen.

Daartegenover staat wel nog steeds dat je buiten met vier mensen mag afspreken. Daarbij moet je dan wel altijd aan social distancing doen en de hygiënische regels respecteren.

Openbaar domein

Wie zijn uitgebreidere familie of vriendenkring tijdens de aankomende feestdagen wil zien, kan dus altijd met hen – met maximum vier mensen samen – gaan wandelen. Die regels gelden op het openbaar domein.

‘Buiten op het openbaar domein mag je met maximaal vier personen samenkomen. Je kan met je vrienden gaan wandelen, in het bos of in het park. Je kan elkaar dus wel op een veilige manier zien buiten’, zei infectiologe Erika Vlieghe aan VRT NWS.

Tuin?

Maar mag je ook met vier mensen afspreken in je tuin? In De Ochtend op Radio 1 gaf minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) meer uitleg. In de tuin met maximaal vier mensen samenkomen mag enkel en alleen als je tuin aan een aantal voorwaarden voldoet.

Zo moet je beschikken over een aparte toegang. ‘Als je eerst langs binnenruimtes moet, kan het niet’, legt Verlinden uit. Daarnaast moet je tuin ook groot genoeg zijn. Het is namelijk nog steeds verplicht om tussen de vier aanwezigen telkens 1,5 meter afstand te houden. ‘Ik begrijp dat dat complex is en dat daarover vragen komen, maar dit zijn de regels die vandaag gelden’, zegt de minister.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20