Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Drones ontsnappen vaak aan aandacht vliegtuigpiloten

Logo Business AM
Economie

06/11/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Ook ervaren piloten zijn bij de benadering van een luchthaven nauwelijks in staat om een dreigende botsing met een drone tijdig vooraf te onderkennen. Dat zegt een onderzoek van wetenschappers aan de Oklahoma State University en Embry-Riddle Aeronautical University in de Verenigde Staten, gebaseerd op tests met een aantal ervaren piloten die in simulaties met de aanwezigheid van drones werden geconfronteerd.

‘De tests wezen uit dat in achtentwintig van de veertig incidenten de piloot niet in staat was een bedreigende quadcopter te identificeren,’ zegt onderzoeksleider Ryan Wallace, professor luchtvaartwetenschappen aan de Embry-Riddle Aeronautical University. ‘Dit betekent dat de piloten slechts in 30 procent van de scenario’s de drones tijdig konden identificeren. Wanneer de drone bewegingsloos in de lucht hangt, is de situatie nog problematischer. Amper drie van de tweeëntwintig tests leverden een tijdige identificatie op.’

Reactietijd

De identificatie van de drones gebeurde op afstanden tussen 65 meter en 710 meter. ‘Zelfs in dit laatste geval heeft de piloot na de identificatie van een bedreigende drone amper 21 seconden tijd om een botsing te vermijden,’ zeggen de onderzoekers.

‘Dat is misschien net voldoende om een bewegingsloze drone te ontwijken. Die opdracht is echter quasi hopeloos wanneer de onbemande tuig zich beweegt en op koers is naar het vliegtuig.’ 

Een bewegingsloze drone vergroot anderzijds het risico dat de piloten de potentiële bedreiging helemaal niet opmerken. De onderzoekers wijzen er immers op dat de menselijke ogen gericht zijn op beweging. Daardoor dreigt een bewegingsloze drone onzichtbaar met de achtergrond te versmelten.

Elektronica

‘De studie maakt duidelijk dat drones een groeiende bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart kunnen vormen,’ benadrukt Wallace. ‘Elk jaar registreren de autoriteiten meer meldingen van piloten die een drone hebben waargenomen.’

‘Dat is bovendien wellicht slechts het top van de ijsberg. Meestal dreigen de onbemande vliegtuigen onopgemerkt te blijven.’

De onderzoekers stellen voor dat ook drones zouden worden uitgerust met elektronica die hun aanwezigheid op de radars van de luchtvaartleiding en vliegtuigen duidelijk zou maken. ‘Hierdoor zouden de piloten een waarachtig beeld krijgen van de activiteit in het luchtruim rond hun vliegtuig,’ benadrukken ze.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO