Kijk hier wat gebeurt wanneer een drone in volle vlucht tegen een vliegtuig ramt

Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Dayton (Ohio) hebben een reeks simulaties gedaan om de impact van een drone op een vliegtuig in volle vlucht te berekenen.

De Britse luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic vraagt om strengere regels voor drones die in de nabijheid van luchthavens vliegen. De vraag komt er nadat een drone op een haar na met een B767 Dreamliner van Virgin in aanraking was gekomen, nadat het vliegtuig zijn landing naar de luchthaven van Heathrow in Londen had ingezet. Dat gebeurde volgens een rapport van de U.K. Airprox Board op 25 juni van dit jaar.

Volgens het rapport was het risico op een botsing ‘groot’. Een woordvoerder van Virgin Atlantic dringt er op aan snel werk te maken van regelgeving inzake het gebruik van drones nabij luchthavens. Hij roept de regering May op om voorstellen die Virgin in dat verband maakt ernstig te nemen.

De impact van een drone op een vliegtuig in volle vlucht

Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Dayton (Ohio) hebben ondertussen een reeks simulaties gedaan om de impact van een drone op een vliegtuig in volle vlucht te berekenen. Ze komen tot de conclusie dat een botsing met de neus of met een van de reactoren het vliegtuig niet noodzakelijk in gevaar zou brengen, maar dat wanneer een drone zich bij het stijgen of landen in een vleugel zou boren, het risico op een ramp wel degelijk groot wordt.

Op onderstaande video is te zien hoe een drone van amper 2,5 kg, een model DJI Phantom 2 dat in eender welke elektronicawinkel kan worden aangekocht, zich in een Mooney M20 boort. Dat is een van de meest verkochte sportvliegtuigen in de VS. In de simulatie vliegt de Mooney tegen een snelheid van 380 km per uur. De drone wordt door het contact uiteraard volledig vernield, maar slaagt er ook in de vleugel ernstig te beschadigen.

Schadelijker dan vogels

De onderzoekers laten opmerken dat eerdere simulaties van botsingen met vogels minder grote schade hadden veroorzaakt. “Vogels veroorzaken blikschade, terwijl de Phantom wel degelijk diep in de vleugel penetreert”, zegt een van de onderzoekers. Geconcludeerd wordt dat het aantal drones in de lucht het risico op een ramp wel degelijk aanzienlijk verhoogt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20