Dreigen er opnieuw bloedrode beursweken na een bescheiden herstelbeweging?

De Amerikaanse indexen hebben de laatste handelsdag van de week in het rood afgesloten na de publicatie van het jobrapport van het ministerie van Arbeid. Daarmee kwam er een einde aan de bescheiden herstelbeweging die eind mei werd ingezet. Beleggers kijken nu vol ongeduld uit naar de bekendmaking van het Amerikaanse inflatiecijfer volgende week.

Eind mei waren de beurzen goed op weg om de verliezen na de bekendmaking van het Amerikaanse rentebesluit op 4 mei weg te werken. Beleggers reageerden toen onder meer geschokt op de renteverhoging met 50 basispunten, de sterkste toename in 22 jaar tijd. De Fed is toen ook begonnen met de afbouw van zijn obligatieportefeuille (95 biljoen dollar).

Einde bescheiden herstelbeweging

Sinds 24 mei leek er een bescheiden herstelbeweging aan de gang te zijn op Wall Street, maar daar kwam vrijdag plotsklaps een einde aan. Na de publicatie van het jobrapport moesten de indexen heel wat terrein prijsgeven. De techindex Nasdaq was de grootste verliezer en tuimelde 2,7 procent naar beneden. Daarmee werd de winst van de verkorte handelsweek volledig van tafel geveegd.

Het beter dan verwachte jobrapport toont immers aan dat de Amerikaanse economie wel tegen een stootje kan. Dit betekent dus dat de Federal Reserve meer speelruimte krijgt om de rente sneller te verhogen en het beleid forser te verstrakken, wat dus nefast is voor de aandelenmarkten.

Voorts waren er ook nog de doemberichten van Tesla-baas Elon Musk en JPMorgan-CEO Jamie Dimon over de Amerikaanse economie. Al is de Amerikaanse president Joe Biden ervan overtuigd dat er weinig signalen zijn dat er een recessie aan de horizon lonkt.

Publicatie Amerikaans inflatiecijfer

Liz Ann Sonders, beleggingsstrateeg bij Charles Schwab, merkt in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC op dat de stijging van de markt eind mei waarschijnlijk de aanzet was tot meer verkopen. “De rally van vorige week leek sterk op berenmarktrally. Ik denk dat je, om het goed te doen in deze omgeving, op waarde moet letten”, aldus de strateeg.

Het inflatiecijfer volgende week zal ongetwijfeld een impact hebben op de beurzen. Economen verwachten dat het cijfer lager zal liggen dan in april, wat zou betekenen dat de inflatie een piek heeft bereikt. Art Hogan, hoofdmarktstrateeg bij National Securities, zegt aan CNBC dat de inflatie op jaarbasis naar verwachting 8,2 procent zal bedragen, iets minder dan de 8,3 procent van april.

“Als de inflatie op of rond de consensus uitkomt, denk ik dat beleggers een beter gevoel kunnen krijgen”, aldus Hogan. “De uitbraak van de markt eind mei heeft het sentiment geholpen, ook al hebben de aandelen de afgelopen week een stapje teruggezet. Dat kan een extra boost krijgen als de inflatie dus binnen de verwachtingen blijft.”

We mogen weliswaar niet vergeten dat in verschillende andere landen de inflatie nog altijd op een recordkoers zit. In eigen land is het leven vorige maand bijvoorbeeld 8,97 procent duurder geworden. Dat was de sterkste toename in veertig jaar tijd. De inflatie in de eurozone heeft met een versnelde stijging tot 8,1 procent zelfs een nieuw record gebroken. Ook in onze contreien werd er gehoopt dat de piek achter de rug was, nadat er in april voorzichtige signalen waren dat de inflatie aan het stabiliseren was. Dat bleek dus ijdele hoop te zijn.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20