CEO JPMorgan: “Bereid jullie voor op een economische orkaan veroorzaakt door de Fed en de oorlog in Oekraïne”

Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan, is naar eigen zeggen de Amerikaanse bank aan het voorbereiden op “een economische orkaan.” “Ik raad andere investeerders aan om hetzelfde te doen”, zegt hij in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

Dimon kijkt niet bepaald door een roze bril naar de toekomst. Volgens hem staat er de Amerikaanse economie een enorm turbulente periode te wachten. In een interview met CNBC heeft hij het onder meer over het geldbeleid van de Federal Reserve.

Quantitative tightening

De Amerikaanse centrale bank heeft dit jaar al twee keer de rente verhoogd. Tijdens de jongste rentevergadering werd er zelfs beslist om de rente te verhogen met 50 basispunten in plaats de gebruikelijke 25 basispunten. Dat heeft er toen tot geleid dat de aandelenmarkten fors naar beneden zijn getuimeld. Intussen hebben ze al een groot deel van dat verlies weggewerkt.

“Op dit moment ziet alles er goed uit, iedereen denkt dat de Fed de situatie onder controle heeft”, merkt de CEO van JPMorgan op. “Maar er lonkt een orkaan aan de horizon.” Hij maakt zich onder meer zorgen over het feit dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort zal starten met het afbouwen van haar balans van zo’n 95 biljoen dollar. De zogenaamde quantitative tightening (QT) staat voor deze maand gepland.

“We hebben nog nooit zo’n QT gehad, dus je kijkt naar iets wat in de geschiedenisboeken zal terechtkomen”, gaat Dimon verder. Volgens hem waren de negatieve rentevoeten die de Federal Reserve tijdens het soepele geldbeleid, ook wel quantitative easing (QE) genoemd, gehanteerd heeft een grote vergissing.

“Hoe dan ook hebben de centrale banken nu geen andere keuze dan aan de handrem te trekken. Er is te veel geld gestroomd naar de economie. Ze moeten wat liquiditeit wegnemen om onder meer de speculatie te stoppen en de huizenprijzen te verlagen”, verduidelijkt hij.

Oorlog in Oekraïne

Ook de oorlog in Oekraïne en de impact daarvan op de grondstof- en olieprijzen baart de CEO zorgen. Hij sluit niet uit dat de olieprijs kan stijgen tot 150 of zelfs 175 dollar per vat. De prijs voor een vat WTI-olie, de referentie voor alle olie afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika, schommelt op dit moment rond de 115 dollar. “We nemen niet de juiste maatregelen om Europa te beschermen tegen wat er op korte termijn met olie gaat gebeuren”, voegt Dimon er nog aan toe.

Hij is niet de eerste grote naam uit de economische wereld die onheilspellende voorspellingen doet. Zo zei David Malpass, president van de Wereldbank, onlangs dat het moeilijk wordt om een wereldwijde recessie te vermijden. “Het idee van een verdubbeling van de energieprijzen alleen is voldoende om een recessie te veroorzaken”, klonk het tijdens een evenement van de Amerikaanse Chamber of Commerce.

Lloyd Blankfein, de voormalige CEO van Goldman Sachs, zei midden mei dat de kans zeer groot is dat de Verenigde Staten in een recessie terechtkomen. ““Als ik een groot bedrijf zou leiden, zou ik er zeer goed op voorbereid zijn. Als ik een consument was, zou ik erop voorbereid zijn”, luidde zijn betoog.

(lb)

Meer