‘De spaarders worden onteigend’

De Duitse kranten hebben de bijkomende stimulusmaatregelen die donderdag door ECB-voorzitter Mario Draghi werden aangekondigd genadeloos onderuitgehaald. Spaarders zijn de pineut.Het Duitse Handelsblatt publiceerde een foto op zijn voorpagina van Draghi, terwijl die een sigaar aansteekt met een biljet van 100 euro, vergezeld van de titel ‘Draghi’s gevaarlijke spelletjes met uw spaargeld’.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef dat de reacties van alle economen op Draghi’s stoere zet unaniem negatief was, zonder daarbij te vermelden dat het enkel over Duitse economen ging.

De Duitse tabloïdkrant Bild – circulatie 2 miljoen exemplaren per dag – citeerde Bundesverbandes Großhandel, Außenhandel und Dienstleistungen e. V. (BGA)-voorzitter Anton Börner – als volgt:

‘De spaarders worden onteigend. We maken een gigantische herverdeling van Noord naar Zuid mee.’

Een mening die donderdagavond ook al door econoom Geert Noels was geventileerd in het Canvas-programma ‘De Afspraak’:

Volgens hem hebben Draghi’s maatregelen (die hun gelijke niet kennen in zes eeuwen economie) te maken hebben met de erbarmelijke financiële situatie van een aantal zuiderse landen. Die hebben dermate hoge schulden dat er maar twee oplossingen zijn: een schuldherschikking of het creëren van grote inflatie om die schulden te doen verdampen. Die landen profiteren nu al van schuldverlichting door lagere rente, maar daar lijkt de ECB ook nog eens kunstmatige inflatie aan te willen koppelen, aldus Noels.

De ECB verkoopt deze strategie onder het mom van ‘maatregelen die mensen meer moeten doen spenderen en bedrijven moeten aanzetten tot investeren.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20