Het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft niet alleen een positieve impact op de rente op de spaarboekjes. Ook de rendementen van de tak21-verzekeringen stijgen als gevolg van dat beleid.
Door renteverhogingen maken de tak21-verzekeringen een comeback

Waarom is dit belangrijk?
De ECB heeft nog geen plannen om de renteverhogingen te staken. Verwacht wordt dat er nog enkele verhogingen met 50 basispunten onze richting uitkomen. Dat is goed nieuws voor de spaarders. Zij zien immers de opbrengsten op onder meer de spaarrekeningen en de tak21-verzekeringen stijgen door het verstrakkende geldbeleid.In het nieuws: Verschillende verzekeraars hebben de opbrengsten van hun tak21-verzekeringen bekendgemaakt. Nadat die de voorbije jaren zijn gedaald, zitten ze opnieuw in de lift.
- De staatsbank Belfius laat weten dat de totaalrendementen voor de beleggingsverzekeringen (met een tak21-contract) KITE Mix en Belfius Invest Capital voor 2022 uitkomt op 2,55 procent (bruto) voor elke storting in het tak21-verzekering, oftewel netto 2,43 procent. “Het hogere rendement hebben we te danken aan de eventuele winstdeelname”, laat Belfius weten. Spaarverzekeringen bij Belfius leverden in 2021 maximaal 1,5 procent op.
- Ook de verzekeraar Patronale Life heeft onlangs de brutorendementen voor de tak21-verzekeringen gedeeld.
- Het totaalrendement voor de tak21-verzekering Secure 21 bedraagt minstens 1,6 procent, tegenover 1,45 procent in 2021.
- De opbrengsten van de spaarverzekeringen Safe21, Starfix en Fructisafe komen voor 2022 uit op minstens 1,5 procent, tegenover 1,3 procent in 2021.
- Bij Argenta zijn de totaalrendementen voor de producten Life Plan en Flexx ongewijzigd gebleven in 2022. Die bedragen 1,4 procent (bruto).
Stijgende rentevoeten
Positieve vooruitzichten: De komende weken zullen nog verzekeraars de totaalrendementen delen, maar de voorbije maanden is al duidelijk geworden dat het verstrakkende geldbeleid een positieve impact heeft op de rendementen. Veel financiële spelers hebben intussen de gewaarborgde rentevoeten voor dit jaar opgetrokken.
- De eventuele winstdeelname is afhankelijk van de prestaties van de verzekeraar en kan elk jaar variëren, terwijl de gewaarborgde rentevoeten op voorhand worden vastgelegd. Die worden vastgeklikt voor een bepaalde periode en gelden op alle toekomstige stortingen (tot de volgende aanpassing).
Enkele voorbeelden: Deze verzekeraars hebben al gesleuteld aan de gewaarborgde rentevoeten (voor 2023).
- Patronale Life trok de gewaarborgde rentevoet voor Secure21 dit jaar op tot 1,6 procent. Safe21, Starfix en Fructisafe gaan dan weer gepaard met een gewaarborgde rentevoet van 1,5 procent. Die rentevoeten gelden dus op alle stortingen vanaf 1 januari 2023.
- Federale Verzekering heeft de rentevoet op al zijn tak21-spaarverzekeringen verhoogd van 0,50 naar 1,25 procent.
- Bij AG Insurance bedraagt de gewaarborgde rentevoet voor Free Invest Plan dit jaar 1,5 procent.
(lb)