De “haviken” bij de ECB roeren zich: “Nog meerdere renteverhogingen met 50 basispunten nodig”

De “haviken”, de voorstanders van streng monetair beleid, binnen de Europese Centrale Bank (ECB), laten hun stem horen. Het is volgens hen nog te vroeg voor renteverhogingen in kleinere stappen.

Waarom is dit belangrijk?

Als ze hun zin krijgen, worden kredieten voor zowel consumenten als bedrijven straks weer een pak duurder. Maar er komt dan ook ruimte voor de banken om de spaarrentes verder op te krikken.

In het nieuws: Klaas Knot, de centrale bankier van Nederland, laat van zich horen op het World Economic Forum in Davos. Zijn boodschap bij zakenzender CNBC: de markten moeten niet denken dat de ECB het bij een enkele renteverhoging met 50 basispunten zal houden, en daarna het voet van het rempedaal wat gaat lichten.

  • “De centrale bank zal niet stoppen na een enkele verhoging met 50 basispunten, dat is zeker. De kerninflatie is nog niet de bocht om in de eurozone", klinkt het. De kerninf
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer