Donald Trump uitgeroepen tot slechtste Amerikaanse president in 150 jaar

Een honderdtal Amerikaanse historici zijn samengekomen om de 44 Amerikaanse presidenten te rangschikken van goed naar slecht. Hun oordeel over Donald Trump is allesbehalve positief.

Sinds 2000 heeft het de Amerikaanse kabelomroep C-Span tientallen “historici, professoren en andere professionele waarnemers van het presidentschap” bijeengebracht en hen gevraagd een ranglijst op te stellen van alle presidenten die de Verenigde Staten sinds 1789 hebben bestuurd. Telkens wanneer er een nieuwe administratie aantreedt, maken ze een nieuwe ranglijst.

Nu Joe Biden de fakkel heeft overgenomen van Trump, hebben 142 deskundigen de ranglijst voor 2021 samengesteld. Dat de voormalige Republikeinse president onderaan de lijst bengelt, is geen verrassing.

“The Donald” staat op de 41ste plaats op de lijst met 44 presidenten. Alleen drie presidenten die in de 19de eeuw aan de macht waren, deden het nog slechter. In volgorde: Franklin Pierce (1853-1857), Andrew Johnson (1865-1869) en, als laatste, James Buchanan (1857-1861). Drie presidenten verguisd voor hun rol in de Amerikaanse Burgeroorlog en/of rassenscheiding.

Donald Trump staat net onder de Amerikaanse president die het kortst president was, William Henry Harrison (40ste plaats). Die stierf aan een longontsteking na 31 dagen in het Witte Huis.

Historische president, in de negatieve zin

Tijdens zijn ambtstermijn raakte Trump in heel wat controverses verwikkeld, zoals de samenzwering tussen zijn campagne en de Russische regering, of nog zijn aanpak van de coronacrisis, die aan meer dan 600.000 Amerikanen het leven kostte.

Trump is ook de eerste Amerikaanse president die met twee afzettingsprocedures te maken kreeg. De eerste wegens “machtsmisbruik” (naar aanleiding van een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky) en de tweede wegens “obstructie van het Congres” (na de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers). Hij werd twee keer door de Senaat vrijgesproken.

De historici en experts maakten hun lijst op basis van de tien kwaliteiten die presidenten volgens hen moeten hebben. Trump kwam op de laatste plaats terecht voor “administratieve vaardigheden” en “moreel gezag”. Voor “internationale betrekkingen,” kwam hij op de een na laatste plaats.

Trump staat bij zeven van de tien criteria in de onderste vijf. Voor “overtuigen van het volk”, “economisch beheer” en “visie/agenda opstellen” kan hij zijn punten een beetje opkrikken. Maar hij staat voor geen enkel criterium in de top 30.

Ondanks deze barslechte resultaten blijft Trump een grote invloed uitoefenen op de Republikeinse Partij in de Verenigde Staten. En het is niet uitgesloten dat hij zich in 2024 opnieuw kandidaat stelt voor het presidentschap.

Lincoln op de eerste plaats

Net als in de edities van 2000, 2009 en 2017 werd Abraham Lincoln (1861-1865) door de experts uitgeroepen tot de beste president in de geschiedenis van de Verenigde Staten. George Washington (1789-1792) en Franklin D. Roosevelt (1933-1945) nemen naast hem plaats op het podium.

Richard Nixon, de enige president die tijdens zijn ambtstermijn moest aftreden, staat op de 31ste plaats.

Van de presidenten van de 21ste eeuw (Trump niet meegerekend) staat Barack Obama (2009-2017) op de 10de plaats, Bill Clinton (1993-2001) op de 19de en George W. Bush (2001-2009) op de 29ste plaats. Joe Biden werd niet opgenomen in de rangschikking omdat hij nu nog president is. 

Hier vind je de volledige lijst.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20