Eerste veroordeelde relschopper voor bestorming Capitool krijgt taakstraf

De eerste Trump-aanhanger die in januari mee het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington bestormde, is veroordeeld. Een federale rechter gaf de 49-jarige vrouw uit Indiana, die berouw toonde, geen gevangenisstraf.

Anna Morgan-Lloyd krijgt een taakstraf en moet 500 dollar schadevergoeding betalen voor haar rol in de bestorming van het Capitool, waarbij vijf mensen om het leven kwamen en zo’n 140 agenten gewond raakten.

“Ik was daar om mijn steun te betuigen aan president Trump. Ik schaam me dat het op zo’n gewelddadige vertoning is uitgedraaid”, zei Morgan-Lloyd woensdag tijdens de hoorzitting via een videoverbinding. Ze had schuldig gepleit voor het “paraderen en demonstreren in een gebouw van het Capitool”.

Berouw

De vrouw verontschuldigde zich bij de rechtbank, haar familie en het “Amerikaanse volk”. Ze naar eigen zeggen niemand verwond en niets vernield hebben in de ongeveer tien minuten dat ze binnen was. Daags na de bestorming schreef ze nog op Facebook: “Dit was de beste dag van mijn leven”.

De openbare aanklagers merkten op dat Morgan-Lloyd ongeveer twee dagen in de gevangenis heeft doorgebracht na de bestorming van het Capitool, dat ze goed had meegewerkt met justitie en dat ze haar spijt betuigde voor haar daden.

Andere verdachten

Rechter Royce Lamberth volgde de aanklagers en gaf haar drie jaar voorwaardelijk. Wel waarschuwde hij dat andere verdachten die niet zo goed hebben meegewerkt of berouw hebben getoond, niet dezelfde straf hoefden te verwachten. “Ik wil niet de indruk wekken dat voorwaardelijk hier de automatische uitkomst is, want dat is het niet”, zei Lamberth.

De bestorming van het Capitool vond plaats op 6 januari 2021 na een toespraak van toenmalig president Trump, die de menigte had opgeroepen om naar richting het Capitool te trekken en zijn claim had herhaald dat de verkiezingen gestolen waren. Tot nu toe zijn er 500 relschoppers geïdentificeerd en in staat van beschuldiging gesteld. (lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.