Dixie Dansercoer (58) overleden tijdens expeditie op Groenland

De Belgische poolreiziger Dixie Dansercoer is op 58-jarige leeftijd overleden. Hij was op dit moment bezig met een expeditie op Groenland. De omstandigheden van zijn overlijden zijn nog niet bekend.

Dixie Dansercoer is zonder twijfel de bekendste poolreiziger van ons land. Hij trok al meermaals naar de Noord- en Zuidpool waar hij indrukwekkende tochten maakte.

Groenland

Op dit moment was Dansercoer in Groenland voor een expeditie samen met de Canadees Sébastien Audy en de Nederlandse Johanna Adriana Simone Maria. Het drietal vertrok in april en wilde het volledige land doorkruisen van Narsarsuaq in het Zuiden naar Qaanaaq in het Noorden. Het ging om een tocht van 2.200 kilometer die ze zouden afleggen met een snowkite. Tijdens de tocht zouden de drie ook klimaatonderzoek doen. Via een blog hield het drietal iedereen op de hoogte.

In de laatste update op de blog, die gisteren gedeeld werd, leek alles nog goed te verlopen. Ze hadden toen al bijna 2.000 kilometer afgelegd en waren dus aanbeland aan het laatste deel van de reis. In de blog schrijft het drietal wel dat Dixie ’s nachts maagproblemen had. De volgende dag voelde hij zich klaar om opnieuw te vertrekken maar door de slechte weersomstandigheden besloten ze om nog wat langer in hun tenten te blijven.

Dixie Dansercoer

Tijdens zijn leven maakte Dansercoer deel uit van verschillende indrukwekkende expedities. Zo trok hij in 1997 en 1998 samen met Alain Hubert over de Zuidpool in 99 dagen. In 2002 probeerde hij met diezelfde Hubert het Arcticagebied over te steken in 100 dagen, uiteindelijk werd de missie stopgezet door barre weersomstandigheden. In 2005 probeerde hij de Beringstraat over te steken vanuit Alaska tot Siberië, maar ook dit mislukte door het slechte weer.

In 2007 slaagde Dansercoer er wel in om naar de Zuidpool te zeilen in navolging van de bekende Belgica-expeditie uit 1987. In 2012 kon Dansercoer het wereldrecord van langste niet-gemotoriseerde expeditie op de Zuidpool op z’n naam schrijven. Hij verplaatste zich toen, net zoals in zijn laatste missie, met een snowkite, waarbij je voortgetrokken wordt door een soort parachute.

Meer
Yves Labeeu
Lees meer...
Markten