Dit zijn de boekentips van Bill Gates voor deze zomer

De zomervakantie is het perfecte moment om je onder te dompelen in een goed boek, op een ligstoel in je tuin, op je balkon of – voor de gelukkigen onder ons – aan de rand van een zwembad. Voor wie nog geen keuze heeft kunnen maken, biedt niemand minder dan Bill Gates zijn eigen leeslijst aan voor een leerzame zomer. 

Naar jaarlijkse gewoonte kondigt de medeoprichter van softwaregigant Microsoft zijn leeslijst voor de zomervakantie aan. Dit jaar is het thema “de relatie tussen de mensheid en de natuur”. De boeken in zijn selectie gaan meer bepaald over biologie en politiek.

“An Elegant Defense”

Geheel in lijn met de huidige gezondheidssituatie, legt dit boek uit hoe het immuunsysteem werkt. “An Elegant Defense” kwam uit in maart 2019 en gaat dus niet over de coronapandemie. Maar het geeft wel een beter inzicht in de effecten van virussen en andere ziektes op ons lichaam.

De auteur, Matt Richtel, is een Amerikaanse journalist die in 2020 de Pulitzerprijs won voor “Driven to Distraction”, een boek over afleiding tijdens het rijden. In “An Elegant Defense” legt hij vier gevallen uit van mensen die op verschillende manieren ziek zijn geworden, wat een beter begrip geeft van hoe het immuunsysteem werkt.

“Je zult een veel beter begrip krijgen van de ontzagwekkende complexiteit van ons immuunsysteem – en de delicate, zelfs precaire, afwegingen die inherent zijn aan de werking ervan”, zei Gates.

“Under a White Sky: The Nature of the Future”

Dit is het boek dat het thema van de leeslijst van Gates het meest weerspiegelt. Het bespreekt verschillende door de mens gecreëerde technologieën om de gevolgen van de klimaatcrisis te verzachten. Deze variëren van het weerkaatsen van de zonnestralen om de opwarming van de aarde te vertragen tot het selecteren van koralen die bestand zijn tegen warmere oceanen.

Elizabeth Kolbert is ook een journaliste, vooral bekend van haar boek “The 6th Extinction. Hoe de mens het leven vernietigt”. Dat boek, waarvoor ze een Pullitzer kreeg, gaat vooral over de klimaatcrisis die we doormaken.

“A Promised Land”

Het nieuwe boek van Barack Obama is de politieke must-read van dit jaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het op de leeslijst van Gates staat. In dit boek vertelt de voormalige president van de Verenigde Staten over zijn eerste jaren als president. Obama is “buitengewoon eerlijk over zijn ervaring in het Witte Huis”, zegt de Microsoft-oprichter.

Voor een politiek boek is het bijzonder gemakkelijk te lezen, met een goed verhaal. Bovendien bevat het goede lessen in leiderschap.

“Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric”

Dit boek vertelt het verhaal van het befaamde Amerikaanse industrieconcern General Electric, dat in 2015 in de problemen kwam. Het boek geeft precies welke mislukkingen leidden tot de slechte resultaten. 

“Ik heb veel gehad aan dit boek. Gryta en Mann gaven me het gedetailleerde inzicht dat ik zocht in de cultuur, de beslissingen en de boekhouding die GE uiteindelijk op gigantische wijze hebben ingehaald”, aldus Gates.

“The Overstory”

Bill Gates heeft maar één fictieboek op zijn leeslijst staan. Toch is het, volgens hem, “een van de meest ongewone romans” die hij de laatste jaren heeft gelezen. Het boek concentreert zich op de relatie tussen mensen en bomen. 

Er zijn negen personages in het verhaal waarvan de verhalen soms door elkaar lopen. “Sommige personages komen elkaar tegen en anderen hebben totaal verschillende verhalen. Op het einde is het niet duidelijk of je hun daden moet zien als moreel juist of gewoon een beetje gek”, zei Gates. 

“Ik vond het gebrek aan duidelijkheid niet erg, maar sommige andere mensen misschien wel. Als je echter in de stemming bent voor iets dat je aan het denken zet in plaats van antwoorden te geven dan zul je “The Overstory” geweldig vinden. Het is erg goed geschreven en neemt wendingen die je niet zou verwachten”, voegde hij eraan toe.

(NS)

Meer