Warren Buffett en Bill Gates bouwen samen ‘revolutionaire’ kernreactor in Wyoming

De twee businessmagnaten kozen Wyoming als hun eerste locatie voor een geavanceerde kernreactor. De reactor zou veiliger zijn, minder kosten en beter presteren volgens Gates. Volgens de gouverneur van Wyoming zou de reactor honderden goed betaalde jobs creëren.

Het nieuws werd woensdag bekendgemaakt door Mark Gordon, gouverneur van Wyoming. Het duo Buffett en Gates staat hiermee op het punt om een nieuwe generatie van kernreactoren te lanceren. PacifiCorp en Terrapower, hun twee energiebedrijven, zullen het project bolwerken. ‘Natrium’ (de naam van het nieuwe project) zal gebouwd worden op een oude koolmijn.

Revolutionaire plannen

De reactor zal 500 megawatt kunnen produceren, wat genoeg stroom is voor 400.000 huizen. Het gaat om een geavanceerde natrium-reactor. Deze variant wordt als milieuvriendelijker beschouwd dan traditionele kernreactoren.

Volgens de World Nuclear Association zijn ze ook nog makkelijker te bouwen, efficiënter, goedkoper en veiliger dan de gekende reactoren. De kostprijs van het project zal rond de miljard dollar liggen.

‘Wij denken dat Natrium een gamechanger zal zijn voor de energie-industrie,’ kondigde Gates trots aan op de persconferentie. ‘Wyoming, de staat met de grootste steenkoolproductie, is al meer dan een eeuw een leider op energiegebied, en wij hopen dat onze investering in Natrium Wyoming in staat zal stellen nog vele decennia aan de top te blijven.’

Ook de gouverneur van Wyoming, Mark Gordon, sprak lovende woorden: ‘Dit is onze snelste en duidelijkste weg om koolstofnegatief te worden. Kernenergie maakt duidelijk deel uit van mijn allesomvattende strategie voor energie.’

(lb)

Meer