Dit onderdeel van uw wagen is goud waard en de dieven weten het

Onder uw auto ligt een schat en de dieven zijn daar maar al te goed van op de hoogte. Ze deinzen er dan ook niet voor terug om die met een zaag te stelen. We hebben het over de katalysatoren, en de edele metalen die ze bevatten. Die zijn nog nooit zo begeerd geweest, schrijft de New York Times.

Wat de dieven interesseert, is niet zozeer de katalysator zelf – het apparaat dat de schadelijke werking van de uitlaatgassen vermindert – maar de edele metalen binnenin. En om ze te pakken te krijgen, aarzelen sommigen niet om naar een zaag te grijpen.

Of het nu gaat om palladium of rhodium, de prijzen van deze metalen zijn de afgelopen jaren omhoog geschoten. Dit is het gevolg van de sterke vraag naar katalysatoren, die is gestimuleerd door de verscherping van de emissieregels, zowel in Europa als in China.

Metalen veel kostbaarder dan goud

In vergelijking met 2015 is de prijs van palladium in 2020 vervijfvoudigd. Toen bereikte de prijs een piek van 2.875 dollar per ounce. Vandaag wordt het metaal nog steeds verhandeld tegen meer dan 2.300 dollar per ounce. In dezelfde periode is de prijs van rhodium met ruim 3.000 procent geëxplodeerd tot meer dan 20.000 dollar per ounce. Ter vergelijking, een ounce goud is ‘slechts’ 1.800 dollar waard.

Volgens de New York Times heeft die immense stijging de diefstal van katalysatoren in de Verenigde Staten in de hand gewerkt. De katalysatoren worden doorgaans voor enkele honderden dollars verkocht aan schroothandelaars, die de voorraden op hun beurt doorverkopen aan recyclagefabrieken, die er de metalen uithalen.

Dichter bij huis, in Frankrijk, heeft de gendarmerie van Indre in december gewaarschuwd voor een toename van het aantal dieven dat het gemunt heeft op katalysatoren.

Is het slechts een kwestie van tijd vooraleer er ook in ons land dergelijke diefstallen plaatsvinden?

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20