Distillatiekoorts in Frankrijk: vraag om overtollige wijn te distilleren bijna dubbel zo groot als verwacht

Medio mei besliste de Franse overheid om een budget vrij te maken om circa twee miljoen hectoliter ‘overtollige’ wijn te distilleren. Zo wil ze enigszins de spanning op de markt wegnemen. Die werd zwaar getroffen door de grenssluitingen en lockdowns in vrijwel alle cruciale afzetmarkten. 

Maar nu de dossiers binnen zijn, blijkt dat de werkelijke vraag bijna dubbel zo groot is en de voorziene enveloppe van 140 miljoen euro allerminst zal volstaan. Alhoewel nog niet alle dossiers verwerkt zijn, is er nu sprake van maar liefst 3,48 miljoen hectoliter Franse wijn die ‘opgestookt’ moet worden, dus bijna het dubbele van wat oorspronkelijk werd gepronostikeerd.

Wijnvaten in Frankrijk
Isopix

Naar verluidt moet het budget daarom met nog eens 119 miljoen euro extra opgetrokken worden om deze torenhoge vraag te honoreren. Individuele wijnbouwers, coöperatieven en négociants zouden, wanneer ze hun overbodige stocks distilleren, immers contractueel kunnen rekenen op een crisissteun van 58 euro per hl voor de wijnen zonder geografische aanduiding (Vins de France) en 78 euro per hl voor de beschermde appellatiewijnen met een AOP of IGP.

Het leeuwendeel van de dossiers draait evenwel om deze appellatiewijnen (3,1 miljoen hectoliter), tegen slechts 384.000 hectoliter Vins de France.

Er zal dus nog een aardig potje genegotieerd (moeten) worden, want ook de kwestie blijft hoe men in hemelsnaam deze monstervolumes – eens goedgekeurd – technisch snel genoeg kan verwerken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20