Digitale kunstenaar Pak lanceert NFT-collectie die Julian Assange moet helpen bevrijden

Gerenommeerd digitaal kunstenaar Pak gaat samenwerken met WikiLeaks, de internationale non-profitorganisatie die nieuwslekken publiceert. Het doel van dit partnerschap is de lancering van een NFT-collectie, waarvan de verkoop dan weer de non-profit Wau Holland Foundation financiële steun moet verstrekken.

Pak is beroemd om de verkoop van zijn NFT-collectie ‘Merge’ via online veilingplatform Nifty Gateway. De collectie leverde hem bijna 92 miljoen dollar op, wat van hem in theorie de duurste levende kunstenaar maakte, waarmee hij Jeff Koons van de eerste plaats stootte. Dat schrijft de Londense actuele kunst-publicatie FAD Magazine.

“Morele moed”

De in Duitsland gevestigde Wau Holland Foundation heeft dan weer miljoenen aan donaties voor WikiLeaks, het geesteskind van Assange, opgehaald. De organisatie werd vernoemd naar de mede-oprichter van de grootste Europese hackersvereniging.

“Ze steunen de vrijheid van communicatie en door hun morele moed projecteren ze de verdediging van Julian Assange”, aldus Gabriel Shipton, filmproducent en broer van Julian Assange, op de cryptonieuwssite Decrypt.

De nieuwe collectie, ‘Censored’ geheten, is ingesteld om gelanceerd te worden op 7 februari. Volgens Pak zal ze een dynamische limited-edition NFT bevatten, met een afbeelding die verandert naarmate de tijd verstrijkt, op basis van smart contract-data.

Ross Ulbricht

De samenwerking tussen Pak en Assange is een nieuwe poging om de WikiLeaks-oprichter vrij te krijgen uit de gevangenis. In navolging van de FreeRossDAO, een organisatie die geld inzamelt voor de vrijlating van Silk Road-oprichter Ross Ulbricht uit de gevangenis, komt FreeAssangeDAO samen om de juridische inspanningen van de WikiLeaks-oprichter te bekostigen.

Hoewel de NFT-collectie niet gerelateerd is aan de FreeAssangeDAO, is de organisatie wel van plan om te bieden op de dynamische NFT, weet Shipton, die ook adviseur is van de DAO.

Shipton stipte aan dat “het concept van ‘Censored’ superactueel is”, gezien de discussie in de VS over de verantwoordelijkheid van platforms om inhoud te monitoren. Hij haalde de ruzie aan tussen Joe Rogan en Spotify over de vermeende verkeerde informatie over coronavaccins in de show van de podcaster.

Klokkenluider

Klokkenluider Assange, die nu in een Britse gevangenis zit, werd in 2019 aangeklaagd wegens samenzwering.

Hij wordt door de VS gezocht op beschuldiging van spionage en computerhacking in verband met WikiLeaks, en het publiceren van honderdduizenden gelekte Amerikaanse overheidsdocumenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak, alsmede vertrouwelijke diplomatieke documenten in 2010 en 2011. Als hij aan de VS wordt uitgeleverd, riskeert hij 175 jaar gevangenisstraf.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.