“CIA overwoog om Julian Assange te doden”

In een lang onderzoek van Yahoo News, dat zondag werd gepubliceerd, valt te lezen hoever de inlichtingendienst CIA en andere Amerikaanse veiligheidsinstanties wilden gaan om WikiLeaks-oprichter Julian Assange te klissen, of zelfs vlakaf uit te schakelen. Regeringsfunctionarissen hadden lange vergaderingen over het executeren van de man, die geheimen onthulde over Amerikaanse militaire en clandestiene operaties in het buitenland.

Tientallen Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen, waaronder velen die onder de Trump-regering hebben gediend, bevestigen dat de CIA heeft overwogen om Assange te ontvoeren en/of te vermoorden. Ook dat dergelijke plannen op de hoogste niveaus van het CIA-bestuur werden besproken. “Meer dan 30 voormalige Amerikaanse functionarissen – van wie er acht details beschreven van de voorstellen van de CIA om Assange te ontvoeren,” zijn bronnen in het rapport. Verder onthult het rapport dat de CIA zich richtte op journalisten die nauw samenwerkten met WikiLeaks, waaronder Glenn Greenwald.

Mike Pompeo

Een van de vele belangrijke nieuwe onthullingen is dat toenmalige CIA-chef Mike Pompeo uit was op wraak tegen WikiLeaks en Assange na de “Vault 7”-lekken.

  • In de Vault 7-publicaties werden tools en tactieken van de CIA besproken.
  • Er stond informatie in over uiteenlopende onderwerpen, zoals Windows-malware, routerhacks en andere CIA-tools.

De lekken werden beschouwd als een schande zonder weerga voor het agentschap. Dit was het begin van een jarenlange “oorlog” van de Amerikaanse inlichtingendiensten tegen de klokkenluidersorganisatie, die geclassificeerd materiaal publiceert. Het einddoel? De organisatie en Assange vernietigen.

Interventieteam

WikiLeaks zelf had bij meerdere gelegenheden bekend gemaakt dat haar juridische en mediateam het slachtoffer waren van “professionele operaties” door CIA-medewerkers. Het verstrekte zelfs bewakingsbeelden van een “interventieteam” dat op verschillende punten buiten de Ecuadoraanse ambassade in Londen bivakkeerde.

Daarnaast stelt het rapport dat de pogingen om WikiLeaks in verband te brengen met de Russische regering deel uitmaakten van een propagandacampagne van de CIA in het kader van haar “vuile oorlog” tegen de media-entiteit.

“Ze roken bloed”

Hieronder een paar uittreksels van het onderzoeksrapport:

  • “In 2017, toen Julian Assange aan het vijfde jaar begon dat hij zich verschanste in de ambassade van Ecuador in Londen, beraamde de CIA een plan om de WikiLeaks-oprichter te ontvoeren, wat een verhit debat op gang bracht onder ambtenaren van de Trump-regering over de wettigheid en de uitvoerbaarheid van een dergelijke operatie.”
  • “De gesprekken maakten deel uit van een ongekende CIA-campagne gericht tegen WikiLeaks en haar oprichter. De veelzijdige plannen van het agentschap omvatten ook het uitgebreid bespioneren van WikiLeaks medewerkers, het zaaien van onenigheid onder de leden van de groep, en het stelen van hun elektronische apparaten.”
  • “In toenemende mate deed de kwestie van ‘wettigheid’ er steeds minder toe, zoals een in het rapport geciteerde bron benadrukt: Pompeo en andere leiders van het topagentschap ‘waren volledig los van de realiteit omdat ze zo in verlegenheid waren gebracht over Vault 7,’ zei een voormalige nationale veiligheidsfunctionaris van Trump. ‘Ze roken bloed.'”
  • “‘Sommige hoge ambtenaren binnen de CIA en de Trump-administratie bespraken zelfs het doden van Assange en vroegen zelfs om ‘schetsen’ of ‘opties’ voor de manier waarop hij zou kunnen worden vermoord. Discussies over het ontvoeren of vermoorden van Assange kwamen voor ‘op de hoogste niveaus’ van de Trump-administratie, zei een voormalige hoge ambtenaar van de contraspionage. ‘Er leken geen grenzen te zijn.'”

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20