Amerikaanse buitenlandminister schrapt reis naar België

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zou normaal zijn laatste reis in functie naar België maken, maar de trip wordt geschrapt. Pompeo zou in de VS moeten blijven om de presidentsovergang vlot te laten verlopen.

Pompeo zou even over en weer komen en één dag in Brussel verblijven. Hij wou daar de Amerikaans-Belgische relaties verbeteren en de steun aan de legeralliantie NAVO bevestigen. Hij zou ook een gesprek hebben met onze buitenlandminister Sophie Wilmès (MR).

Maar de Capitool-rellen gooiden roet in het eten. Omdat er in de nasleep daarvan een aantal ministers en veiligheidsmensen zijn opgestapt moeten die tijdelijk vervangen worden tot Joe Biden zijn intrek neemt in het Witte Huis volgende week woensdag. Pompeo moet die ambtenaren aanduiden en dus heeft hij geen tijd om nog naar het buitenland te gaan, zeggen bronnen aan persagentschap Bloomberg.

Pompeo zou de trip naar België combineren met een bezoek aan Luxemburg, maar dat was eerder al afgeschaft omdat de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, Trump een crimineel had genoemd na de rellen in Washington.

Meer