China heeft anale covid-19-tests verplicht voor de meeste buitenlandse reizigers die in het land aankomen. Dat meldt het Britse dagblad The Times vandaag. De Chinese regering beweert dat dergelijke tests een hogere mate van nauwkeurigheid bieden dan andere screeningmethoden voor het virus.
Li Tongzeng, adjunct-directeur infectieziekten van het You’an-ziekenhuis in Peking, zei dat het coronavirus langer overleeft in de anus of uitwerpselen dan in de organen van het bovenlichaam. Een anaal uitstrijkje afnemen zou de nauwkeurigheid van de test verhogen.
Chinese media blijven heel voorzichtig in hun berichtgeving. ‘Aangezien de methode echter niet zo handig is, zal ze alleen worden toegepast bij belangrijke groepen in quarantainestations.’ Dat lezen we op de Chinese internationale nieuwswebsite Global Times.
Psychologische pijn
De maatregel komt nadat Japan aan China had gevraagd te stoppen met het uitvoeren van deze tests op zijn burgers wanneer zij het land binnenkomen. De anale tests zouden volgens Japan niet zo prettig zijn voor het mentale welzijn.
‘Sommige Japanners hebben aan onze ambassade in China gemeld dat ze anale uitstrijkjes hebben gekregen, wat een grote psychologische pijn veroorzaakte,’ vertelde Katsunobu Kato, de Japanse kabinetschef, op een persconferentie.
3 tot 5 centimeter in de anus
Wang Wenbin, woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, verdedigde de tests echter als ‘wetenschappelijk onderbouwd’. De tests zijn ‘in overeenstemming met de veranderingen in de situatie van de epidemie en met de relevante wetten en voorschriften’.
De procedure houdt in dat een wattenstaafje ongeveer drie tot vijf centimeter in de anus wordt ingebracht en voorzichtig wordt rondgedraaid.
Als onderdeel van de nieuwe reisverplichting zullen er testcentra komen op de luchthavens van Peking en Shanghai, meldt The Times. (mah)
Lees ook: