Key takeaways
- De Poolse president Andrzej Duda stelt voor om Amerikaanse kernwapens in Polen te stationeren.
- Duda suggereert dat het stationeren van Amerikaanse kernkoppen bij de grens met Rusland kan aanmoedigen tot verdere militaire acties door Rusland.
- Polen zoekt mogelijk meer bescherming onder de Franse “nucleaire paraplu” en wil de Amerikaanse militaire aanwezigheid handhaven.
Voorstel voor nucleaire inzet
De Poolse president Andrzej Duda heeft voorgesteld dat de Verenigde Staten kernwapens stationeren in Polen, en wijst op de noodzaak om de oostflank van de NAVO te versterken tegen mogelijke Russische agressie. Zijn verklaring volgt op een groeiende bezorgdheid in Polen en andere Europese landen dat een door de VS bemiddeld vredesakkoord in Oekraïne Rusland zou kunnen aanmoedigen, vooral als de voorwaarden gunstig zijn voor Moskou.
Diplomatieke inspanningen
Recente diplomatieke inspanningen onder leiding van de Verenigde Staten waren erop gericht een oplossing te vinden voor het drie jaar durende conflict in Oekraïne. Hooggeplaatste functionarissen uit de VS, Rusland en Oekraïne hebben onderhandelingen gevoerd. De eisen van Oekraïne om concessies te doen hebben echter de vrees doen ontstaan dat een mogelijke regeling Oekraïne zou kunnen dwingen om belangrijke gebieden aan Rusland af te staan. Europese leiders vrezen dat een dergelijke overeenkomst Rusland zou kunnen aanmoedigen om verdere militaire acties in de regio te ondernemen.
Duda’s voorstel
In een gesprek met The Financial Times sloot Duda zich aan bij deze bezorgdheid en pleitte hij voor een verschuiving van de NAVO-infrastructuur naar het oosten, in navolging van de uitbreiding van de grenzen van de NAVO in 1999. Hij onthulde dat hij dit voorstel onlangs had besproken met Keith Kellogg, de speciale gezant van de VS voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne, tijdens diens bezoek aan Warschau vorige maand. Dit initiatief doet een eerdere suggestie herleven die Duda in 2022 aan de voormalige Amerikaanse president Joe Biden deed, maar die uiteindelijk werd verworpen vanwege de bezorgdheid dat het inzetten van kernkoppen in de buurt van de Russische grens de spanningen zou kunnen doen escaleren.
Frankrijks nucleaire paraplu
Naast het streven naar de inzet van Amerikaanse kernwapens, suggereerde Duda dat Polen verbeterde bescherming zou kunnen onderzoeken onder het voorstel van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijks “nucleaire paraplu” uit te breiden naar Europese bondgenoten. Dit voorstel kwam naar voren te midden van de bezorgdheid dat de veiligheidsarchitectuur van na de Tweede Wereldoorlog, die sterk afhankelijk is van de Amerikaanse defensie, zijn einde nadert. Terwijl Frankrijk en Groot-Brittannië de enige twee kernmachten van Europa zijn, verwierp Duda het idee dat Polen zijn eigen kernwapenarsenaal zou kunnen ontwikkelen, door te verklaren dat het tientallen jaren zou duren om zo’n capaciteit te bereiken.
Amerikaanse aanwezigheid
Duda ging ook in op de zorgen over een mogelijke vermindering van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Polen, en beweerde dat deze zorgen ongegrond zijn. Hij wees op de status van Polen als een betrouwbare bondgenoot van de Verenigde Staten en onderstreepte de wederzijdse strategische belangen die de twee naties delen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!