Chinezen gebruiken nieuwe manier om op corona te testen (en ze is niet meteen aangenamer)

Voor wie dacht alles te hebben gezien tijdens de coronaviruspandemie, zit er mogelijk een verrassing aan te komen: de toevoeging van anale uitstrijkjes – ja, u leest het goed – aan het testregime voor degenen in quarantaine. In China is het al van dat.

Sinds het begin van de pandemie is China bereid draconische maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zelfs met enorme overlast voor de bevolking. In de vroege dagen van lockdowns verzegelden gezondheidsfunctionarissen soms zelfs flatgebouwen om te voorkomen dat mensen weggingen. En miljoenen mensen werden opgepakt om verplicht massaal getest te worden.

Nu infecties hardnekkig blijven opduiken vóór de grootste vakantie van het jaar die honderden miljoenen Chinezen op de been brengt (het Chinese Nieuwjaar komt er aan), heeft de regering een uitgebreid gebruik van anale uitstrijkjes goedgekeurd.

‘Wattenstaafje 3 tot 5 cm diep steken’

China probeerde de testprocedure vorig jaar al in kleine groepen, en de resultaten ervan zijn in onderzoekstijdschriften verschenen. Zo publiceerde een groep Chinese onderzoekers in augustus een studie in het tijdschrift Future Microbiology waarin werd gemeld dat voor sommige herstellende coronaviruspatiënten de monsters van anale uitstrijkjes nog steeds positief waren nadat ze negatief waren getest via keeluitstrijkjes.

‘Het was intrigerend dat SARS-CoV-2-detectie positief was in het anale uitstrijkje van twee patiënten en negatief in keeluitstrijkjes en sputummonsters’, schreven ze. ‘We stellen anale uitstrijkjes voor als het potentieel optimale monster voor SARS-CoV-2-detectie voor evaluatie van ontslag uit het ziekenhuis van Covid-19-patiënten.’

Wat betreft de manier waarop de test wordt uitgevoerd, heeft het Chinese centrum voor ziektebestrijding en -preventie afgelopen maart al instructies gepubliceerd. Het zei dat een ontlastingmonster van patiënten moest worden genomen, en als dat niet mogelijk is, een anaal uitstrijkje te maken door een wattenstaafje 3 tot 5 centimeter in het rectum te steken.

‘Dit geeft ons vooral een extra reden om ons best te doen om het coronavirus te vermijden!!!’

De Chinese sociale media worden overspoeld met opmerkingen van ongeloof en bezorgdheid over de nieuwe testprocedure. ‘Het is moeilijk voor de verpleegsters’, zei een persoon op Weibo. ‘Dit geeft ons vooral een extra reden om ons best te doen om het coronavirus te vermijden!!!’, zei een ander. In een Weibo-peiling zei 80 procent van de respondenten dat ze de invasieve methode ‘niet konden accepteren’.

Zelfs Chinese artsen die de nieuwe tests ondersteunen, zeiden dat het ongemak van de methode betekende dat ze alleen zinvol was om te gebruiken in geselecteerde groepen, zoals in quarantainecentra. ‘Als we het testen van anale uitstrijkjes toevoegen, kan dit ons percentage van het identificeren van geïnfecteerde patiënten verhogen’, zei Li Tongzeng, een specialist in infectieziekten in het Beijing You’an Hospital zondag op de staatszender CCTV. ‘Maar natuurlijk, gezien het feit dat het verzamelen van anale uitstrijkjes niet zo gemakkelijk is als keeluitstrijkjes, krijgen momenteel alleen sleutelgroepen ze.’

Schrik voor nieuwe maanjaar

Chinese functionarissen maken zich zorgen over de nadering van het nieuwe maanjaar volgende maand, het Chinese Nieuwjaar. Tijdens een niet-pandemisch jaar worden tijdens de vakantie ongeveer 3 miljard reizen gemaakt. China probeert 50 miljoen mensen vóór de vakantie te vaccineren, maar dat is minder dan 4 procent van de bevolking, veel te laag om massaoverdracht te voorkomen.

Ambtenaren hebben de afgelopen weken de maatregelen aangescherpt. Net als voorheen gaan reizigers die uit het buitenland aankomen meteen twee weken in hotelquarantaine – maar nu is er een derde week thuisquarantaine toegevoegd en een vierde week waarin dagelijks gerapporteerd moet worden aan gezondheidsfunctionarissen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20