Wereldwijde vraag naar olie stijgt ondanks onzekerheid


Key takeaways

  • De wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar naar verwachting met meer dan 1 miljoen vaten per dag (mb/d) stijgen tot 103,9 mb/d.
  • Azië, geleid door de petrochemische sector in China, zal bijna 60 procent van de verwachte groei in de wereldwijde vraag naar olie voor zijn rekening nemen.
  • “De OPEC+ productie zou in 2025 stabiel kunnen blijven als de vrijwillige bezuinigingen na april worden gehandhaafd, ondanks een stijging van het wereldolieaanbod met 240 duizend vaten per dag (kb/d) in februari.

Groei van de wereldwijde vraag naar olie

De wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar naar verwachting met meer dan 1 miljoen vaten per dag (mb/d) stijgen, tot 103,9 mb/d. Deze groei zal voornamelijk worden aangedreven door Azië, dat goed is voor bijna 60 procent van de verwachte toename. De petrochemische sector in China zal de leiding nemen, terwijl de vraag naar geraffineerde brandstoffen stabiliseert. Hoewel recente macro-economische onzekerheid en leveringsgegevens die niet aan de verwachtingen voldoen, hebben geleid tot iets lagere schattingen voor het vierde kwartaal van 2024 en het eerste kwartaal van 2025, zal de wereldwijde vraag naar verwachting nog steeds stijgen.

In februari steeg het wereldolieaanbod met 240 duizend vaten per dag (kb/d) tot 103,3 miljoen vaten per dag (mb/d), grotendeels aangewakkerd door OPEC+. Kazachstan bereikte record productieniveaus dankzij het opstarten van zijn Tengiz-uitbreidingsproject. Zowel Iran als Venezuela verhoogden ook hun productie voordat strengere sancties van kracht werden. De productie van niet-OPEC+ zal naar verwachting met 1,5 miljoen vaten per dag (mb/d) stijgen in 2025, met Amerika als koploper.

OPEC+ Productie

Na een aanzienlijke daling van de productie vorig jaar, zou de OPEC+ productie in 2025 stabiel kunnen blijven als de vrijwillige verlagingen na april worden gehandhaafd. De wereldwijde crude runs (de hoeveelheid ruwe olie die door raffinaderijen wordt verwerkt) zijn in februari aanzienlijk gedaald, met 570 kb/d maand-op-maand tot 82,8 mb/d, als gevolg van geplande en ongeplande uitval. Deze daling volgde op het hoogste punt in vijf jaar in december. Desondanks wordt verwacht dat de wereldwijde ruwe olieproductie in 2025 gemiddeld 83,3 mb/d zal bedragen, wat een stijging van 570 kb/d op jaarbasis weerspiegelt, aangedreven door de niet-OESO-regio, die een daling van de OESO-activiteit compenseert.

De raffinagemarges veerden in februari op doordat de dalende prijzen voor ruwe olie de winstgevendheid in alle regio’s opdreven. De wereldwijde olievoorraden daalden in januari met 40,5 mb, waarvan 26,1 mb productvoorraden. De ruwe olievoorraden buiten de OESO daalden met een aanzienlijke 45,3 mb, voornamelijk dankzij de dalende import van China. De totale OESO-voorraden stegen met 11,2 mb, voornamelijk door een stijging van 25 mb in de ruwe industrievoorraden. Voorlopige gegevens voor februari geven echter aan dat de wereldwijde olievoorraden weer zijn gestegen, wat wordt toegeschreven aan een toename van olie op water.

Olieprijzen dalen door escalerende handelsspanningen

De olieprijzen daalden in februari en begin maart met ongeveer 7 dollar per vat (bbl) toen het macro-economische sentiment verzuurde door de escalerende handelsspanningen, waardoor de vooruitzichten voor de groei van de vraag naar olie in twijfel werden getrokken. De aankondiging van OPEC+ om de vrijwillige productiebeperkingen vanaf april geleidelijk af te bouwen, droeg verder bij aan de verwachtingen van comfortabele ruwe oliebalansen in 2025. Als gevolg daarvan schommelden de Brent-futures op het moment van de rapportage rond 70 dollar per vat (bbl), het laagste niveau in drie jaar.

Escalerende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en andere landen hebben een negatief effect gehad op de macro-economische omstandigheden, waardoor er zorgen zijn ontstaan over de groei van de wereldwijde vraag naar olie. Amerikaanse tarieven in combinatie met vergeldingsmaatregelen van handelspartners hebben de neerwaartse risico’s voor de macrovooruitzichten vergroot. Recente gegevens over de vraag naar olie bleven steeds achter bij de prognoses, wat leidde tot een marginale verlaging van de schattingen voor de groei in het vierde kwartaal van 24 en het eerste kwartaal van 25, met gevolgen voor zowel de ontwikkelde als de opkomende markten.

De toekomst van vraag en aanbod blijft onzeker

Ondanks deze uitdagingen zal de wereldwijde vraag naar olie dit jaar naar verwachting nog steeds gemiddeld iets meer dan 1 mb/d bedragen, tegenover 830 kb/d in 2024. Deze stijging zal voornamelijk worden aangedreven door Azië, waar de petrochemische sector in China verantwoordelijk zal zijn voor alle groei, terwijl de vraag naar geraffineerde brandstoffen afvlakt. Over het geheel genomen wordt de wereldwijde oliemarkt geconfronteerd met tal van risico’s en onzekerheden, wat de noodzaak onderstreept van voortdurende monitoring en analyse van zich ontwikkelende factoren die de toekomstige dynamiek van vraag en aanbod zouden kunnen beïnvloeden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.