Denemarken is het eerste land in Europa dat zijn coronapaspoort lanceert

Denemarken heeft dinsdag zijn coronapas gelanceerd. Dankzij die pas krijgen bepaalde immune personen toegang tot een groot aantal etablissementen. Het is het eerste land in de Europese Unie (EU) dat dit proces formaliseert.

De coronapas, zoals het in Denemarken wordt genoemd, is verkrijgbaar op papier of via een app. Wie er recht op heeft, hoeft het alleen maar te tonen om toegang te krijgen tot kapsalons, schoonheidssalons of rijscholen. Er zijn drie welomschreven criteria voor het verkrijgen van dit paspoort:

  • Beide dosissen ontvangen
  • Of Covid-19 hebben gehad met een positieve test van 2-12 weken oud
  • Of de afgelopen 72 uur een negatieve coronatest afgelegd hebben

Volledig gevaccineerde mensen – 7 procent van de bevolking volgens Bloomberg – hebben dus recht op een paspoort zonder beperkingen. Mensen met natuurlijke immuniteit of met een recente negatieve test komen in aanmerking voor een in de tijd beperkte coronapas.

Dit paspoort kan twee gevolgen hebben. Een positief gevolg is dat meer mensen zich zullen willen laten vaccineren, ook al kunnen er door de huidige leveringen een beperkt aantal prikken gezet worden. En een negatief gevolg: sommige mensen zouden kunnen proberen zich vrijwillig ziek te laten maken om in aanmerking te komen voor een coronapas.

Reizen

Voorlopig geeft het paspoort alleen toegang tot bepaalde instellingen. Sinds 1 maart wordt de lockdown in Denemarken geleidelijk afgebouwd. Sommige etablissementen, zoals kapsalons en schoonheidsinstituten, moeten de toegang echter beperken. Alleen mensen met een coronapas zullen worden toegelaten. Bars en restaurants die in de komende weken weer opengaan, zullen op dezelfde manier werken.

Het paspoort wordt echter nog niet gebruikt om te reizen. De Europese Unie werkt aan haar groene certificaat voor deze zomer. Maar als het Europese werk mislukt, zou Denemarken zijn paspoort kunnen uitbreiden tot de reissector.

De Deense regering zegt echter dat het paspoort tijdelijk is. Zodra een grote meerderheid van de bevolking is gevaccineerd, zal de vaccinatie worden stopgezet en zullen de instellingen weer normaal opengaan. Mensen die tegen het vaccin zijn, zouden dus niet verplicht zijn om een prik te laten zetten, om toegang te krijgen tot sociale activiteiten, maar zij zullen nog enkele maanden moeten wachten.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20