Terwijl EU-vaccinpaspoort uitblijft, rollen Balkanlanden de rode loper uit voor gevaccineerde Israëlische toeristen

Vanaf donderdag mogen gevaccineerde Israeli’s naar de Griekse zon vliegen, indien ze over een officieel certificaat beschikken. Andere Balkanlanden zijn ook van plan om hun grenzen open te stellen voor Israëlische reizigers, om zo hun toeristische sectoren uit een maandenlange coma te halen. Intussen blijft het wachten op een operationeel ‘vaccinpaspoort’ van de EU.

Griekenland heeft besloten om niet op Brussel te wachten en heeft een bilaterale deal met Israël gesloten in een poging om zijn toeristische zomer te redden. 

Officieel certificaat

Onder de regeling mogen Israeli’s naar Griekenland afreizen indien ze over een vaccinatiecertificaat beschikken. Dat is een officieel document dat Israëlische burgers krijgen als ze hun tweede inenting hebben gekregen. In eigen land kunnen ze daarmee op restaurant of naar fitness. Griekenland aanvaardt het nu dus ook als een zogenaamd ‘vaccinpaspoort’. De joodse staat heeft al meer dan de helft van zijn bevolking volledig gevaccineerd, geen enkel land doet momenteel beter. 

De Grieken aanvaarden het Israëlisch certificaat, 14 dagen nadat de houder zijn tweede spuit heeft gekregen. Toeristen moeten daarnaast ook een negatieve PCR-test kunnen voorleggen om het land binnen te mogen. Reizigers vanuit andere landen moeten 7 dagen in quarantaine bij aankomst in Griekenland.

Navolging in de regio

Ook andere Balkanlanden maken zich nu op om de ‘groene pas’ te erkennen. Na een rotjaar voor het lokale toerisme, hopen ze zoveel mogelijk Israëlische toeristen te lokken om de industrie opnieuw aan te zwengelen. Verschillende landen op het zuidelijke schiereiland, zoals Kroatië en Montenegro, behoren tot de Europese landen die economisch het zwaarst afhankelijk zijn van toerisme. Beide landen hebben dan ook al bekendgemaakt dat ze aan het onderhandelen zijn met Tel Aviv voor een gelijkaardige bilaterale regeling, ook Servië heeft naar eigen zeggen al gesprekken aangeknoopt. 

De lidstaten van de EU hebben een akkoord over een vaccinatiecertificaat om reizen binnen de EU te faciliteren, maar het is nog zeer onzeker wanneer dat in de praktijk beschikbaar zal zijn. Op de Europese top gisteren hebben de EU-leiders het belang van het document onderstreept, en benadrukten ze dat het voor de zomer klaar moet zijn. Diplomaten hebben aan nieuwsagentschap Euractiv echter toevertrouwd dat het ‘hoogst onwaarschijnlijk is’ dat het voor juli klaar zal zijn. 

Meer