EU stelt ‘vaccinpas’ voor die Europeanen terug aan het reizen moet krijgen

Deze namiddag komt de Europese Commissie met een concreet voorstel voor een ‘EU-vaccinpasspoort’ om reizen doorheen het handelsblok te faciliteren. Dit zijn de krachtlijnen van het voorstel.

Ten eerste spreekt de uitvoerende macht van de EU niet van een ‘vaccinpaspoort’, maar van een ‘digitaal groen certificaat’. In het voorstel gaat het namelijk niet om louter een vaccinatiecertificaat, maar vermeldt het ook eventuele negatieve tests of de aanwezigheid van antilichamen. Belangrijk is dat deze drie zaken gelijkwaardig zijn. Zo wil de commissie vermijden dat niet-gevaccineerde reizigers te maken krijgen met discriminatie.

De lidstaten zullen nog steeds enkele belangrijke zaken zelf kunnen bepalen, zoals het al dan niet accepteren van de Russische of Chinese vaccins en in welke mate ze reisbeperkingen opleggen aan personen met een groen certificaat. In dat opzicht is een groen certificaat dus geen vrijgeleide om doorheen de EU te reizen – de lidstaten beslissen in coronatijden de facto grotendeels zelf in hoeverre ze hun grenzen openstellen – maar eerder een gestandaardiseerde manier om uw immuniteitsstatus aan te tonen.

Wat de lidstaten dus niet zelf kunnen beslissen, is om een onderscheid te maken tussen de drie soorten info op het certificaat. Men mag dus geen reisbeperkingen opleggen aan mensen die een groen certificaat hebben op basis van een negatieve test, en niet aan diegene die gevaccineerd zijn.

Elk EU-land dat gevaccineerde mensen niet onderwerpt aan reisbeperkingen – zoals testen of zelfisolatie – moet de vaccinatiecertificaten van andere landen ‘onder dezelfde voorwaarden’ accepteren.

Het certificaat krijgt geen centrale database op Europees niveau. Elk land moet de certificaten uitdelen op basis van de nationale databases, maar die moeten dus kunnen communiceren met de systemen van de andere lidstaten. Dat is in het verleden vaak een moeilijke taak gebleken. 

Persoonlijke gegevens die in het certificaat worden verstrekt, zouden beperkt blijven tot wat ‘strikt noodzakelijk’ is. Het zou informatie bevatten – die dan gelinkt wordt aan uw paspoortnummer – zoals het merk van het genomen vaccin, evenals de datum en plaats van vaccinatie, ofwel de meest recente negatieve test, of de immuniteit die de houder al opgebouwd heeft (aanwezigheid van antilichamen). 

De komende weken zullen de lidstaten verder onderhandelen over dit voorstel. Of het certificaat deze zomer al het toerisme kan vergemakkelijken, hangt af van hoe snel ze het eens raken. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20