EU-gezondheidspaspoort komt midden juni en zal deze informatie bevatten

Het ‘gezondheidspaspoort’ van de Europese Unie zal ’tegen midden juni’ beschikbaar zijn in fysieke of digitale vorm. Dat heeft Thierry Breton, de Europees commissaris voor de interne markt, aangekondigd in een interview met radiozender RTL (vanaf minuut 17.30). Breton gaf daarmee een iets concreter tijdschema en meer details over wat tot dusver door de Europese Commissie (EC) is vooropgesteld.

Breton legde uit dat het document een reeks gegevens zal bevatten.

  • Het gaat om een QR-code die naast de naam en de geboortedatum van de persoon, ook zijn paspoortnummer bevat.
  • Daarnaast zal het paspoort vermelden of je gevaccineerd bent en welk type vaccin je kreeg.
  • Wie covid heeft gehad en al dan niet drager is van antilichamen zal dat ook op zijn gezondheidspaspoort zien staan.
  • Wie niet gevaccineerd is en evenmin covid heeft gehad, zal de uitslag van een recente PCR-test op het paspoort vermeld krijgen.

Breton voegde eraan toe dat het document niet verplicht zal zijn, maar dat het kan worden opgeëist bij vliegreizen, deelname aan evenementen of het betreden van openbare plaatsen, zoals restaurants.

De Franse president Emmanuel Macron drong erop aan dat dit Europese gezondheidscertificaat niet alleen van vaccinatie mag afhangen, omdat het discriminerend zou zijn voor degenen die niet in staat zijn geweest om te worden ingeënt.

De EC, het uitvoerend orgaan van de EU, had op 17 maart de ontwikkeling aangekondigd van het digitale certificaat waarmee EU-burgers kunnen reizen, met het aanvankelijke doel om het voor de zomer klaar te hebben, mogelijk al in juni.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20