Deens energiebedrijf wil koraalriffen kweken onder windmolens op zee

Energiereus Ørsted gaat proberen om koralen te cultiveren op het frame van offshore-windturbines. De onderneming zal dit experiment uitvoeren in de zee bij de democratische eilandstaat Taiwan. De Denen willen op deze manier nagaan of de methode op grotere schaal kan worden toegepast.

Waarom is dit belangrijk?

Koraalriffen herbergen de grootste biodiversiteit van alle ecosystemen ter wereld en ondersteunen daarnaast het levensonderhoud van meer dan 500 miljoen mensen wereldwijd. Ondanks hun aanzienlijke belang voor natuur en mens wordt het voortbestaan van koraal op onze planeet bedreigd, onder meer door koraalverbleking.

Ørsted hoopt de koraalgroei bij offshore-windmolenparken te stimuleren via een project met de naam ReCoral, dat het risico op koraalverbleking rond zijn windturbines wil beperken. Met ReCoral wil het concern een “netto positief” effect op het vlak van biodiversiteit bereiken voor alle nieuwe energieprojecten die het vanaf uiterlijk 2030 in gebruik neemt.

Volgende maand start de onderneming al met z’n eerste zee-experiment, bericht het zakenmedium CNBC. Daarvoor denkt het aan de vier windturbines in het Greater Changhua offshore-windpark, in “de tropische wateren nabij Taiwan”. Ørsted’s Taiwanese experiment komt er na een succesvolle trial, die twee jaar geleden in een testomgeving plaatsvond.

Eitjes verzamelen

“Ørsted wil koraaleitjes verzamelen die aanspoelen op stranden en anders verloren zouden gaan”, schrijft de duurzame energie-nieuwssite Change Inc. “Het koraalgebroed wordt vervolgens geplaatst op het frame van de windmolen vlak onder het wateroppervlak. Op die manier wordt het koraal blootgesteld aan voldoende licht en heeft het de beste kans om te groeien. Ook hebben de wateren rond het windpark een relatief stabiele temperatuur wat het koraal ten goede komt.”

Mads Nipper, voorzitter van de Ørsted-groep, verklaart dat als het proefproject succesvol blijkt, het bedrijf de innovatie wil uitbreiden naar al zijn turbines wereldwijd om “een significant positief effect te hebben op de biodiversiteit in de oceanen”.

“Om de klimaatverandering een halt toe te roepen en een duurzame toekomst te creëren voor de planeet, haar ecosystemen en haar mensen, moeten we de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie versnellen”, werpt Nipper op in een persbericht. “Regeringen bereiden zich voor op een aanzienlijke uitbreiding van offshore windenergie, en ik ben ervan overtuigd dat, als het goed wordt gedaan, de offshore windenergie-uitbouw de biodiversiteit in de oceanen kan ondersteunen en verbeteren.”

Dood vleermuizen en vogels

Windenergie mag dan groene energie zijn, het plaatsen van windturbines in natuurlijke omgevingen – in de zee of op land – is niet geheel zonder controverse.

Zo voerde het Amerikaanse overheidsagentschap Energy Information Administration (EIA) in een recent rapport aan dat sommige windprojecten en -turbines kunnen leiden tot de dood van vleermuizen en vogels, schrijft CNBC. “Deze sterfte kan bijdragen tot een afname van de populatie van soorten die ook te lijden hebben onder andere door de mens veroorzaakte effecten”, aldus het EIA.

Ook hoe windmolenparken de aanblik veranderen van de landschappen waarin ze geplaatst worden, is onderwerp van discussie. Onder meer Frans president Emmanuel Macron uitte zich in het verleden bijvoorbeeld kritisch over windmolens in het Franse landschap: “Ik wil niet dat onze landschappen worden vernield”, beklemtoonde hij vorig jaar, toen hij zijn visie op energie uiteenzette. “Ze maken deel uit van ons erfgoed en van onze diepe rijkdom, van onze identiteit.”

Meer