Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 23 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘De debatregels wijzigen? Nooit, want ik heb het eerste makkelijk gewonnen’

Logo Business AM
Biden vs Trump

02/10/2020 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

(EPA-EFE/Morry Gash / POOL)

Het Amerikaanse orgaan dat de presidentiële debatten organiseert wil de regels aanpassen om te voorkomen dat het publiek in de resterende twee confrontaties wederom toeschouwer moet zijn van een verbale bokspartij. Maar president Trump liet donderdag weten dat hij daar niet van wil weten.

De Presidential Debate Commission liet woensdag weten dat de structuur van het format moest worden aangepast. ‘Om een meer ordelijk verloop van het debat te bewerkstelligen.’ President Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden onderbraken elkaar dinsdag tijdens het eerste debat in Cleveland voortdurend. Ook slingerden ze elkaar allerlei verwensingen naar het hoofd. Op 15 oktober moeten beide elkaar een tweede keer treffen in Miami.

Een van de plannen was om de moderator de mogelijkheid te geven om de microfoon van een van beide kandidaten af te sluiten, wanneer de andere aan het woord is. Dat moet de voortdurende onderbrekingen voorkomen.

‘I won the debate big’

Maar president Trump gaf al aan dat hij dat niet zou accepteren. ‘Waarom zou ik de Commissie toelaten de regels te wijzigen voor het tweede en derde debat terwijl ik het eerste makkelijk won? Ik won het debat makkelijk gebaseerd op een compilatie van peilingen’, schreef hij in een tweet. Over welke peilingen het ging, vermeldde hij niet.

Ook zegt Tim Murtaugh, de communicatiedirecteur van de Trumpcampagne ‘dat de campagne van zijn tegenstander druk uitoefent om de regels te wijzigen’. ‘Omdat hun man het zo slecht deed’. Volgens hem is de debatcommissie gevuld met anti-Trumpers.

Bidens campagne zegt ondertussen ‘uit te kijken naar het volgend debat onder welke regels dan ook. Zolang die Trumps gedrag in toom kunnen houden’.

Worden beide debatten alsnog afgeblazen?

Volgens het Witte Huis en de campagne Trump wil de president wel degelijk de twee laatste debatten bijwonen. Dat ondanks de vernietigende kritiek op de eerste editie.

Anderen denken dat Trump mogelijk een exit voorbereidt voor de laatste twee debatten en nu een excuus heeft gevonden.

In de Amerikaanse media hebben velen vragen bij het nut van nog eens twee debatten. De 2 kandidaten hebben mekaar niets meer te vertellen, luidt het. Trump en Biden vertegenwoordigen de twee totaal gepolariseerde kanten van de Amerikaanse politiek. Dinsdag slaagden ze er in anderhalf uur niet in enige nieuwe informatie naar voren te brengen.

Pence vs. Harris

Het eerstvolgend debat dat op de agenda staat is niet tussen Biden en Trump, maar tussen vice-president Mike Pence en Bidens running mate Kamala Harris. Dat debat gaat woensdag door aan de universiteit van Utah in Salt Lake City. De kans dat het er iets hoffelijker aan toegaat is 100 procent.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks