‘De winkel moet terug open’: bedrijfsleven voert druk op voor snelle heropstart

Hoewel een verlenging van de quarantaine tot 3 mei in de lucht hangt, bereiden steeds meer bedrijven toch een heropstart voor op 20 april, meteen na de paasvakantie.

De huidige inperkingsmaatregelen als gevolg van de corona-epidemie gelden tot en met 19 april. De algemene verwachting is dat de regeringen en de Nationale Veiligheidsraad midden volgende week een verlenging zullen aankondigen tot en met 3 mei. Toch hopen verscheidene bedrijven dat de overheid een opening zal laten om sommige economische activiteiten al op 20 april te laten heropstarten.

Onder meer de autobouwers Audi Brussels, Volvo Car Gent en enkele West-Vlaamse industriebedrijven kondigden aan de productie meteen na de paasvakantie te willen heropstarten. ‘De winkel moet terug open, op een veilige en doordachte manier, maar vooral snel’, twitterde Bert Mons, directeur van werkgeversorganisatie Voka West-Vlaanderen.

Uit een enquête van Voka bij 1.200 ondernemingen begin deze week, bleek dat 31 procent van de bedrijven in de komende tien dagen de activiteiten wil heropstarten of uitbreiden. Volgens de bedrijvenkoepel moet een snelle ‘slimme heropstart’ mogelijk zijn. Daarbij wordt de werkvloer aangepast aan ‘social distancing’ en organiseert het bedrijf de nodige gezondheidschecks.

Heropstart zonder tests?

Een volledige veilige doorstart vergt grootschalige testen, zowel op het coronavirus als op immuniteit, aan de fabriekspoort of op de werkvloer. Het grote probleem is dat er vooralsnog geen massale testcapaciteit beschikbaar is voor het grote publiek. Volgens Voka kan de exportgerichte Vlaamse en Belgische economie zich evenwel niet permitteren om verlamd te blijven, want anders gaan buitenlandse concurrenten met de koek lopen. ‘Per week waarin we verder werken zoals vandaag, lijden we miljarden euro’s schade. We zien dat andere Europese landen hun economie geleidelijk heropstarten. Als exportland kunnen we niet achterblijven en concurrentiekracht verliezen’, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20