De VS herschrijven Nafta: meer protectionisme, strengere arbeidsvoorwaarden

Er is een akkoord over een update van Nafta, het vrijhandelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico. Dat kondigde Nancy Pelosi aan op dinsdag, voorzitster van het Huis van Afgevaardigden.

De democraten hebben op dinsdag hun akkoord gegeven voor de herschreven versie van Nafta dat de naam ‘Verenigde Staten-Mexico-Canada-akkoord’ (USMCA) kreeg. Met het nieuwe akkoord nemen de VS (weer) een bocht naar protectionisme. Waar het vroegere NAFTA importheffingen en andere handelsbarrières elimineerde, wordt dit voor een stuk teruggedraaid.

President Donald Trump sprak in Twitter in superlatieven over het akkoord: ‘Het zal het beste en belangrijkste handelsakkoord ooit zijn voor de VS. Goed voor iedereen – boeren, fabrikanten, de energiesector, vakbonden… – ongelofelijke steun. We zullen eindelijk NAFTA beëindigen, het ergste handelsakkoord van de VS.’

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1204408551034228737

Democraat Pelosi noemde het akkoord in een persconferentie ‘oneindig keer beter dan hetgeen oorspronkelijk was aangekondigd door de administratie van Trump’. De verbeteringen die de Democraten wisten aan te brengen, draaien voornamelijk rond sterkere milieu- en arbeidsvoorwaarden.

Opvallend: de democraten geven hun akkoord net op de dag dat ze tegen Trump hun klachten neerlegden in de impeachmentprocedure. ‘Waarom zouden we dat niet doen?’, reageerde Pelosi aan Wall Street Journal. ‘Het is positief voor onze handel, en voor onze arbeiders.’

Kruistocht tegen Nafta

Nafta afschaffen was een van Trumps verkiezingsbeloftes in 2016. De president bestempelt het vrijhandelsakkoord als een van de grootste ‘job killers’ in de VS. Het zorgde er namelijk voor dat fabrikanten zich gemakkelijk in Mexico konden vestigen – waar de arbeidskosten lager zijn – en nadien zonder importheffingen hun producten in de VS konden invoeren.

Het nieuwe pact spoort bedrijven aan dit niet te doen. Bijvoorbeeld, 40 tot 45 procent van wagens zal uit landen moeten komen waar werknemers op zijn minst 16 dollar per uur betaald krijgen. In de VS en Canada is dat het geval, maar niet in Mexico.

De ratificatie van het akkoord zal voor volgend jaar zijn, stelde Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat. Het Mexicaanse parlement heeft het akkoord al geratificeerd.

Lees ook:
Wil Trump wel een handelsakkoord met China?
Trump kondigt importheffingen aan voor staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië
Trump overweegt heffing op 2,4 miljard dollar aan Franse goederen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20