Wie online winkelt, beschikt over heel wat betaalmogelijkheden. Een van de meest gekende opties om online een betaling af te ronden is PayPal. Maar hoe werkt die betaaldienst?
Almaar meer mensen doen hun aankopen online. Het grote voordeel van internetwinkelen is dat u niet langer uw huis hoeft uit te komen. De afgelopen jaren is het ook veel eenvoudiger geworden om online te betalen. Een van de meeste gekende betaalopties is PayPal. Dat betaalsysteem wordt dan ook door veel internetwinkels aangeboden. Is het een veilig systeem of moeten we voorzichtig zijn als het gaat om die betaalmethode? Wij vertellen u graag meer over hoe het systeem werkt en wat de voor- en nadelen van PayPal zijn.
Eenvoudig betalen
PayPal kan gezien worden als een schakel in de betaling tussen u en de ontvanger. Het zorgt ervoor dat u op een heel eenvoudige manier uw aankopen kunt betalen. Via PayPal wordt er een koppeling met uw bankrekening of uw kredietkaart gemaakt. Bij een betaling met PayPal wordt het geld dus van uw zichtrekening of kredietkaart gehaald. PayPal zorgt er vervolgens voor dat het geld bij de verkoper terechtkomt. Een hele snelle en eenvoudige manier van betalen dus.
Veilig afrekenen
Het grote voordeel van betalen via PayPal is dat u de gegevens van uw bankrekening niet hoeft uit te wisselen. Alles verloopt immers via het betaalsysteem van Paypal. U kunt de betaaldienst overigens ook gebruiken als u geld wilt overschrijven naar vrienden of familie. U hoeft niet bang te zijn dat anderen uw bankgegevens te zien krijgen.
Een bijkomend pluspunt van PayPal is dat uw internetaankopen beschermd zijn tegen oplichting, bijvoorbeeld wanneer u de bestelde producten niet heeft ontvangen. Als u denkt opgelicht te zijn, kunt u een claim indienen bij PayPal. Zij zullen met de verkoper uitzoeken of alles veilig is verlopen en indien nodig krijgt u het aankoopbedrag terugbetaald. De bescherming geldt enkel voor transacties per post van verzendbare, fysieke en tastbare objecten. Om in aanmerking te komen voor de bescherming moet u een bewijs van levering kunnen overleggen.
Hoe krijgt u uw geld terug?
Zoals we hierboven reeds hebben vermeld, kunt u het aankoopbedrag terugkrijgen bij fraude of wanneer u de aankopen niet heeft ontvangen. Nadat u PayPal hiervan op de hoogte heeft gebracht, krijgt de verkoper tien dagen om te reageren op het geschil. Hij moet dan bewijzen dat alles wel correct is verlopen.
Indien de verkoper niet reageert, kunt u binnen 20 dagen een claim indienen voor terugbetaling. Als de verkoper ook bij een claim niet reageert, zal PayPal het betaalde bedrag binnen de tien dagen op uw PayPal-rekening terugstorten. Het bedrag wordt 100 procent terugbetaald, inclusief de verzendingskosten.
Betalen in verschillende valuta
Online bezoeken we almaar meer buitenlandse webshops. Dat betekent dat er ook andere valuta gevraagd kunnen worden door de verkopende partij. Zo kan een webshop uit Engeland de Britste pond hanteren. Wie op Ebay iets bestelt bij een Amerikaanse verkoper zal dan weer in Amerikaanse dollars moeten betalen. PayPal rekent dat automatisch om voor u. U kunt dus gewoon in euro’s betalen aan Paypal en de betaaldienst zorgt er vervolgens voor dat de verkopende partij het geld in de gewenste valuta ontvangt. Dat scheelt u veel tijd en moeite.
Let daarbij wel op dat het betalen in andere valuta transactiekosten met zich mee kan brengen. PayPal rekent tussen 3 en 4 procent transactiekosten aan bovenop de wisselkoers. Het betalen in eigen valuta via PayPal is geheel kosteloos.
Eenmalig koppelen aan uw bankrekening
Alvorens u gebruik kunt maken van PayPal moet u een account creëren. U kunt die aanmaken door u éénmalig te registreren bij de betaaldienst. Eenmaal u een account heeft aangemaakt, zal PayPal vragen om die te verifiëren. Zo kan de betaaldienst bevestigen dat u effectief de eigenaar van de bankrekening bent. Na de goedkeuring wordt uw account geactiveerd.
Om op een later moment een betaling via Paypal te doen, kunt u op de site van de webshop inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord van PayPal. Het is dus belangrijk dat u de inloggegevens van uw PayPal-account voor uzelf houdt. Indien iemand anders die beveiligingsgegevens in handen krijgt, kan die betalingen in uw naam doen.
Niet iedere website accepteert PayPal
Hoewel u het PayPal-betaalsysteem vrijwel wereldwijd kunt gebruiken, is het niet op iedere website een geaccepteerd betaalmiddel. Een website heeft zelf de mogelijkheid om te kiezen voor een ander betaalsysteem. De afgelopen jaren kiezen steeds meer websites er wel voor om PayPal als betaalmiddel aan te bieden naast hun andere mogelijkheden, maar 100 procent dichtheid heeft PayPal nog niet. Het kan dus voorvallen dat u een aankoop wilt doen op een bepaald platform, wilt afrekenen met Paypal, maar vervolgens die mogelijkheid niet krijgt.
Wanneer u PayPal gebruikt bij webwinkels met dezelfde valuta als degene die u gebruikt, is het gebruik van die dienst helemaal kosteloos. Enkel de verkopende partij moet PayPal betalen voor de dienst, waardoor het voor u geen extra kosten met zich meebrengt. Over het algemeen wordt Paypal gezien als een betrouwbare, maar ook snelle en goedwerkende dienst die betalen op het internet steeds gemakkelijker maakt. Met enkele klikken op de knop kunt u uw bestelling betalen En misschien nog wel het belangrijkste van allemaal: het volledige proces verloopt veilig.
Een keer inloggen per jaar
Wie zijn PayPap-rekening een jaar lang niet gebruikt, moet sinds 4 januari 2021 inactiviteitskosten betalen. Die kosten bedragen 12 euro of het resterende saldo op uw rekening, indien dat lager is. Het volstaat om een keer per jaar in te loggen op uw account om aan deze kosten te ontsnappen.
Lees ook: