De Verenigde Arabische Emiraten gaan naar de maan

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gaan een onbemand ruimtetuig naar de maan sturen in 2024. Dat heeft de eerste minister van de Golfstaat, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, via twitter bekendgemaakt. Eerder dit jaar lanceerden de VAE succesvol een capsule de ruimte in met als eindbestemming Mars.

Volgens het bericht van de leider van de oliestaat zal een rover van eigen makelij het maanoppervlak verkennen. ‘Een door Emirati gemaakte maanverkenner zal in 2024 op de oppervlakte van de maan landen, om gebieden die nog niet door eerdere missies zijn bereikt, te verkennen’, schrijft het Arabische staatshoofd op Twitter.

Hij geeft nog mee dat de rover Rachid zal heten, naar wijlen zijn vader, Sheikh Rachid bin Said Al Maktoum.

Vrij vertaald: ‘Een door Emirati gemaakte maanverkenner zal in 2024 op het oppervlakte van de maan landen, om gebieden die nog niet door eerdere missies bereikt zijn te verkennen’

Als de missie in 2024 succesvol blijkt, worden de VAE het vierde land dat een ruimtetuig op de maan kreeg. De VS, de toenmalige Sovjet-Unie en China gingen hen voor. India, Japan en Israël hebben pogingen gewaagd, maar slaagden niet in hun opzet.

Ruimteprogramma

Sheikh Mohammad heeft een ambitieus ruimteprogramma opgestart met het oog op de toekomst. Naar eigen zeggen wil hij de transitie inzetten van een olie-afhankelijke golfstaat naar een kenniseconomie.

Zo is de ruimtesonde ‘Amal’, oftewel hoop, goed op weg naar Mars. Het zal rond februari 2021 landen op de rode planeet. Enkele maanden later zal het atmosferische data naar de aarde beginnen te verzenden. Die gegevens zullen zonder embargo beschikbaar worden gesteld aan de internationale wetenschap, iets wat relatief uitzonderlijk is voor een ruimtemissie. Ook van de maanmissie worden alle data trouwens publiek toegankelijk.

Het uiteindelijke doel van die missie is om een menselijke kolonie op Mars te stichten tegen 2117. Vorig jaar zonden de VAE ook hun eerste astronaut naar het International Space Station (ISS). 

Meer