De ultieme teambuildingoefening: doe de vliegtuigcrash

Steeds meer Britse bedrijven sturen werknemers  naar een teambuilingsoefening die is bedacht door de luchtvaartmaatschappij British Airways en waar wordt deelgenomen aan een gesimuleerde vliegtuigramp. Voor 140 euro per persoon gaan ze in een hangar op de Londense luchthaven Heathrow aan boord van een speciaal daarvoor uitgeruste Boeing 737. Minuten nadat het toestel zogezegd is opgestegen, wordt alles in de cabine donker, valt de Boeing tegen grote snelheid naar beneden en vult de cabine zich met dikke rook. Eens het toestel op de grond neerstort moeten de passagiers zich via de nooduitgangen zo snel mogelijk uit de voeten maken.

Volgens Andy Clubb, die bij BA instaat voor de organisatie van de cursus, blijkt uit ervaring dat mensen al compleet in de stress zijn, nog voordat het vliegtuig daadwerkelijk is neergestort. Bij drie afzonderlijke gelegenheden slaagden deelnemers er zelfs in om een 20 kilogram wegend ontsnappingsluik van een stalen moer van 1,5 cm te ontdoen om zich op de vleugel van het vliegtuig te begeven.

De meeste bedrijven nemen deel aan de cursus om het groepsgevoel tussen werknemers te versterken,’ aldus Clubb, ‘maar sinds de gebeurtenissen vorige maand in New York, wordt het ook als een veiligheidsoefening gezien.’ “De adrenaline zorgt ervoor dat mensen samen een band opbouwen, omdat ze door een stressvolle periode gaan”.

Wat mij opviel is dat de ‘ik-eerst-mentaliteit’ alomaanwezig is. Het wordt akelig wanneer je weet dat je ergens uit moet raken,’ zegt Sharon Rynders, een wetenschapper van BP, die aan de cursus deelnam. ‘Wanneer de cabine met rook gevuld wordt en je op je knieën over de vloer kruipt, komt de adrenaline gegarandeerd vrij’.  De “crash courses” van een halve dag zijn zo populair dat British Airways inmiddels 350 boekingen van 8500 bankiers, ambtenaren, petroleumbazen en personeel van de Britse Voetbalbond binnen heeft.

Andere tips voor fijne en spannende teambuildingoefeningen staan hier en hier.

 

Meer