De rijkste voetballer ter wereld mocht zondag 15 minuten opdraven tegen Leo Messi

Een kwartier voor affluiten mocht de 33-jarige Fransman Mathieu Flamini zondag alsnog zijn opwachting maken in de wedstrijd tussen FC Barcelona en de Madrileense neo-eersteklasser Getafe CF. Daar stond hij oog in oog met twee van ‘s werelds rijkste voetballers: Lionel Messi (geschat fortuin: 260 miljoen euro) en Luis Suarez (35 miljoen euro). Maar voor Flamini zijn die bedragen zakgeld. De Fransman is namelijk mede-oprichter van GF Biochemicals, een bedrijf dat om en bij de 30 miljard dollar waard is.

Flamini is geen onbekende voor echte voetbalfans. De middenvelder heeft er een rijkgevulde carrière opzitten en speelde o.a. voor Olympic Marseille, de club uit zijn geboortestad, Arsenal en AC Milan. Hij werd ook 3 keer opgeroepen voor het Franse nationale elftal.

Maar wat weinigen weten is dat Flamini op papier de rijkste voetballer ter wereld is. Tijdens zijn verblijf in Milaan, waar hij tussen 2008 en 2013 actief was, leerde de Fransman er Pasquale Granata kennen, met wie hij uiteindelijk het bedrijf GF Biochemicals zou oprichten.

Levulinezuur, een bouwsteen voor geneesmiddelen

GF Biochemicals maakt van restmateriaal uit de landbouw en de houtindustrie grondstoffen voor geneesmiddelen. Het zogenaamde levulinezuur is een natuurlijk molecuul, dat wordt aangewend voor de productie van biologisch afbreekbaar plastic, cosmetica en biobrandstoffen.  GF Biochemicals is ook het eerste bedrijf ter wereld dat het levulinezuur op industriële schaal fabriceert. Omdat het product veel toepassingen van chemische producten en petroleum kan vervangen wordt de waarde van GF Biochemicals vandaag op zo’n 30 miljard dollar geschat. Levelinezuur is dan ook 1 van de 12 stoffen die door het Amerikaanse ministerie van Energie op een lijst is gezet als potentiële vervanger van olie.

Het bedrijf stelt globaal 400 mensen tewerk en heeft zijn hoofdzetel in het Nederlandse Geleen, maar heeft ook vestigingen in Italië en de Verenigde Staten.


© EPA

Piqué, Beckham, Ronaldo en Kompany

Flamini is zeker geen uitzondering. Verschillende topvoetballers zijn al tijdens hun carrière bezig met wat ze gaan doen eens ze door de tijd worden ingehaald. Voorbeelden daarvan zijn Gerard Piqué (zonnebrillen, vlees en videogames), Andres Iniesta (wijn), Cristiano Ronaldo (hotels en fitnessketen), die alle nog actief zijn of Philip Lahm (sportartikelen) en David Beckham (mode en cosmetica), die al een tijdje met voetbalpensioen zijn.

Ook Vincent Kompany maakte al tijdens zijn carrière werk van ondernemerschap. Sinds begin dit jaar is Kompany het allereerste Belgische uithangbord van de Amerikaanse frisdrankgigant Pepsi. Hij investeerde ook  in een Londens limousinebedrijf. Al moest de Belgische speler van Manchester City snel ondervinden dat de zakenwereld niet noodzakelijk hetzelfde enthousiasme genereert voor zijn persoon genereert als wat hij op de voetbalvelden gewend is. Twee sportbars in Brussel en Antwerpen – Good Kompany genaamd – gingen na minder dan een jaar op de fles. 

Volgens de laatste Forbeslijst zou David Beckham de rijkste voetballer aller tijden zijn. Hij zit op een fortuin van om en bij de 600 miljoen euro. 

Maar indien Flamini zijn slag thuishaalt zal de Engelsman veeleer op een broekvent lijken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20