In beeld: De laatste oplages van de vrije pers in Hongkong

Op 23 juni legde de prodemocratische krant Apple Daily de drukpersen stil na 26 jaar dienst. Business AM kon de laatste oplages van de Hongkongse krant bemachtigen en voor u analyseren.

Waarom is dit belangrijk?

Door het aanwenden van een arbitraire nationale veiligheidswet leggen de overheden in Peking en Hongkong het zwijgen op aan de vrije media in laatstgenoemde metropool. Het eerste slachtoffer is de prodemocratische tabloid Apple Daily. Na een politieraid in juni werd de organisatie van de krant op de knieën gedwongen en verschillende journalisten opgepakt. Het hele debacle was een genadeloze aanval op wat er nog overschiet van de vrije Chinese pers.

Vrijdag 18/06

Groot nieuws in binnen- en buitenland. De kop van Apple Daily leest als volgt: “Nationale beveiligingsdiensten vallen Apple Daily binnen, arresteren vijf mensen en nemen 44 harde schijven aan journalistiek materiaal in beslag.”

De onderkop: Een quote van CEO Cheung Kim-hung: “Hou vol, iedereen.”

Van links naar rechts:

  • Cheung Kim-hung, de CEO van Next Digital, het bedrijf boven Apple Daily.
  • Next Digital-COO Royston Chow.
  • Apple Daily vice uitgever Chan Piu-man.
  • Hoofdredacteur Ryan Law Wai-kwong.
  • Directeur van het Apple Action News-platform Cheung Chi-wai.

Op de tweede pagina van deze druk staat een uitgebreide analyse van het verloop van de politieraid die begon om 7 uur ‘s ochtends. Journalisten moesten het kantoor gedwongen verlaten terwijl de politie bureauschuiven van de pers openrukten. Er werd een ravage achtergelaten in het kantoorgebouw.

Onmiddellijk werd die dag ook duidelijk dat de bankrekeningen van Apple Daily en twee partnerbedrijven werden bevroren. Zeker 18 miljoen Hongkong dollar, ofwel 1,9 miljoen euro, aan activa werd vastgezet.

Dinsdag 22/06

De volgende dag probeert de krant de tegenaanval in te zetten. Next Digital vraagt het Nationale Beveiligingsbureau van Hongkong om activa vrij te geven om salarissen te kunnen betalen.

De onderkop: Het lot van Apple Daily wordt ten laatste vrijdag onthuld. Twee dagen later wist de krant echter al dat het zijn laatste editie die dag zou uitgeven.

Na de politieinval van 18 juni gaf Apple Daily aan dat het nog maar enkele weken aan contant geld had om de activiteiten van de krant verder te zetten.

Woensdag 23/06

Kop van de dag: Owen Chow Ka-shing vrijgelaten op borg. Chow is een 24 jaar oude prodemocratische activist die vier maanden werd vastgehouden. De jongeman zou samengezworen hebben om “subversie” te plegen, ofwel de soevereiniteit van China te ondergraven in Hongkong.

Onderkop: “Slechte tijdens kweken goed werk”, een citaat uit de mond van Chow die dag.

Bovenkop: “Geen bedreiging voor de persvrijheid”

Carrie Lam, de Chief Executive van Hongkong, meent dat de acties van de overheid tegen Apple Daily de vrijheid van de pers niet krenken, maar dat de krant de nationale veiligheid van de regio in gevaar bracht. Uiteraard is het gemakkelijk om via de arbitraire nationale veiligheidswet te kiezen wat “gevaarlijk” is voor Hongkong en wat niet.

Donderdag 24/06

De kop zegt alles: “Hongkongers zeggen een triestige vaarwel in de regen”

Onderkop: “Wij steunen Apple Daily

De laatste oplage van Apple Daily is historisch. Een emotioneel meesterwerk waarin de hele geschiedenis van de krant nog eens opgerakeld wordt. De hele druk staat zoals gewoonlijk bol van de satire en snedige kritiek op de overheid, maar is ook doordrenkt met het zware besef dat het afgelopen is voor Apple Daily. De pers is vermorzeld.

De laatste editie wordt samengesteld op kantoor terwijl er buiten steun betoogd wordt door lezers.

De sportredacteur neemt afscheid in zijn laatste column voor de krant ooit.

De laatste cartoon in de krant. Apple Daily wordt begraven onder een gele paraplu, een symbool voor de protestbeweging in Hongkong.

De allerlaatste pagina is een soort “best of”, met de meest belangrijke voorpagina’s van de laatste 26 jaar. (lb)

Met bijdrage van Peggy Li en Moshan.

Foto’s door Jeremy Van der Haegen.

Lees ook:

Meer