De kogel is door de kerk: sociaal plan voor Brussels Airlines ondertekend

Na het principeakkoord van afgelopen woensdag hebben de directie en vakbonden bij Brussels Airlines vrijdag het sociaal plan voor de herstructurering van de luchtvaartmaatschappij ondertekend.

Het heeft zes weken geduurd om het eens te raken over het sociaal plan bij de afslanking van Brussels Airlines, over een nieuwe verloningsstructuur en over een aanpassing van de uurroosters. Ongeveer 1.000 van de ruim 4.000 banen bij de maatschappij verdwijnen en het is de bedoeling om het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk te beperken.

Er kan nog geen cijfer geplakt worden op het aantal naakte ontslagen. ‘Er zijn wel wat mensen die vrijwillig weg willen, maar het blijft afwachten hoeveel dat er uiteindelijk zullen zijn’, zegt Anita Van Hoof van de socialistische bediendebond BBTK aan persagentschap Belga. Andere werknemers kunnen met (brug)pensioen, kunnen tijdskrediet nemen, deeltijds werken of onbetaald verlof nemen.

‘Rendabel worden’

‘Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar een competitief bedrijf op lange termijn’, zegt CEO Dieter Vranckx. ‘Met dit transformatieplan beginnen we met de opbouw van een financieel gezonde luchtvaartmaatschappij die in een eerste fase kleiner en structureel rendabel wordt, om daarna opnieuw te groeien.’ Nu moet er nog duidelijkheid komen over steun van de overheid en Lufthansa.

De Duitse moedermaatschappij had namelijk beloofd om de reorganisatie te betalen, terwijl er ook nog gesprekken lopen met de federale regering over steun voor Brussels Airlines. Die zou minstens 290 miljoen euro bedragen. ‘We hopen op een positief resultaat van de lopende gesprekken over de financiële steun die nodig is om de gevolgen van deze ongekende crisis boven te komen’, klinkt het bij de luchtvaartmaatschappij zelf.

Eerder had minister van Financiën Alexander De Croo al aangegeven dat de onderhandelingen over federale steun in een beslissende fase zouden komen wanneer het sociaal plan rond was en ook het Duitse reddingsplan van 9 miljard euro groen licht gekregen had van de aandeelhouders. Met wat gemor van miljardair-aandeelhouder Heinz Herman Thiele gebeurde dat donderdag tijdens een buitengewone algemene vergadering.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20