Vakbonden en directie Brussels Airlines bereiken akkoord over herstructurering

Er is een principeakkoord tussen de vakbonden en de directie bij de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Dat moet nu aan het personeel worden voorgelegd.

Het plan gaat volgens een gemeenschappelijke mededeling van de vakbonden over de afbouw van de vloot, een nieuwe verloningsstructuur en een aanpassing van de uurroosters van het vliegend personeel. ‘Het personeel heeft zware inspanningen gedaan en levert tot 15 procent loon in’, zegt Paul Buekenhout van de christelijke vakbond ACV Puls aan De Standaard. ‘Nu is het aan de regering en moedergroep Lufthansa om hun ding te doen.’ Hoeveel ontslagen er zullen vallen, is nog niet bekend.

In mei kondigde Brussels Airlines aan dat het een kwart van zijn werknemers, 1.000 mensen, moest laten gaan. Door de coronacrisis en alle reisrestricties die daaraan verbonden zijn, kwam het bedrijf ontzettend in de problemen.

Brussels Airlines is al maanden in gesprek met de regering over eventuele overheidssteun, maar de Duitse moedergroep Lufthansa is het niet eens met de voorwaarden. Ze wil in het bijzonder niet dat de Belgische overheid een kwart van de aandelen en een zitje in de raad van bestuur krijgt. De regering zei ook al dat er eerst een realistisch toekomstplan op tafel moet liggen voor ze geld pompt in het bedrijf. Zo’n plan komt nu iets dichter bij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20