De knieval voor de Japanners: GM zet 14.300 mensen op straat

General Motors gaat in de Verenigde Staten 15 procent van het personeelsbestand of meer dan 14.300 banen schrappen en daarbij vijf fabrieken sluiten. Ook zal een kwart van alle jobs in het management verdwijnen. Het aandeel GM schiet omhoog.

De autoproducent zegt dat de forse ingrepen nodig zijn om winstgevend te blijven. GM wil in de toekomst vol gaan inzetten op volledig elektrische voertuigen. Vier fabrieken in de Verenigde Staten en één in Canada zouden tegen eind volgend jaar al dicht gaan. Verder worden ook nog twee buitenlandse locaties gesloten. Bekende merken als de Buick LaCrosse, de Chevrolet Impala en de Chevy Volt worden uit productie genomen.

De knieval voor de Japanners

Amerikaanse autobouwers slagen er in eigen land maar niet de dominantie van de Japanners te doorbreken. De zes best verkochte gezinswagens in de VS zijn alle Japans: Toyota Camry, Honda Civic, Honda Accord, Toyota Corolla, Nissan Altima en Nissan Sentra.

De beslissing van GM lijkt wel degelijk op een capitulatie: een segment van de markt wordt aan de Japanners overgelaten om zich beter te gaan concentreren op vrachtwagens, SUV’s en terreinwagens, die hogere winstmarges genereren en ook steeds populairder worden.

Trumps handelsoorlog kostte Amerikaanse auto-industrie al miljarden

Dat betekent dat nog meer sluitingen zullen volgen. Autofabrieken zijn meest efficiënt wanneer ze op volle capaciteit draaien, maar vandaag produceert Amerika meer auto’s dan er vraag is. 

Trumps handelsoorlog en de verhoogde invoertarieven voor staal hebben de Amerikaanse auto-industrie al miljarden gekost. GM spendeerde al meer dan 700 miljoen dollar extra aan hogere staalprijzen, Ford trekt zich zo goed als volledig terug uit de auto-industrie, terwijl Tesla-CEO Elon Musk deze week toegaf dat zijn bedrijf eerder dit jaar ei zo na na failliet ging. Zijn bedrijf verkocht in oktober amper 211 wagens in China.

Ondanks de sombere toekomst die de auto-industrie wacht, blijven investeerders enthousiast over de toekomst van zelfrijdende wagens en de veranderende mobiliteit, waarbij verplaatsingen steeds vaker als een dienst zullen worden beschouwd.

Trump-land opnieuw bij de slachtoffers

Het nieuws van de sluitingen komt wel erg ongelegen voor president Trump. Deze week raakte bekend dat de overwinning van de Democraten tijdens de midterms met meer dan 8,5 miljoen stemmen verschil wel degelijk de grootste is sinds het Watergate-schandaal. Ook de arbeiders uit de auto-industrie in Ohio en Michigan, die in 2016 een sleutelrol speelden bij de verkiezing van Donald Trump, worden nu – ondanks de verkiezingsbeloftes van Trump – opnieuw aan de kant gezet

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00