De immigratieparadox: hoe meer er naar hier komen, hoe meer er ginder kunnen blijven

De pan-Europese anti-immigratiebeweging “Génération Identitaire” heeft het voorbije weekeinde de col de l’Echelle afgesloten. Die bergpas verbindt het het Franse Névache met het Italiaanse Bardonecchia en ligt op zes kilometer van de grens met Italië. Dagelijks worden er groepen migranten gesignaleerd die via Italië Frankrijk willen bereiken. De activisten wilden met hun actie de migranten tegenhouden.

De ‘Génération Identitaire’ is een radicale jongerenbeweging die Europa wil behoeden voor massa-immigratie en de islamisering van Europa. De Identitaire Beweging wint aan populariteit in Europa en is vooral in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk aan een opmars bezig. 

Geldtransfers naar opkomende economieën zijn driemaal groter dan de ontwikkelingshulp

In dat verband zijn cijfers die maandag door de Wereldbank worden vrijgegeven niet zonder belang. Volgens de bank hebben migranten in 2017 ruim 466 miljard dollar naar hun land van herkomst gestuurd, bijna 9 % meer dan een jaar eerder (229 miljard). 

De stijging is vooral een gevolg van het synchrone herstel van de wereldeconomie en verwacht wordt dat die som ook dit jaar met nog eens 4% zal stijgen. 

De grootste bedragen vloeien naar India (69 miljard), China (64 miljard), de Filippijnen (33 miljard), Mexico (31 miljard), Nigeria (22 miljard) en Egypte (20 miljard).

Het rapport bevat ook een valse noot. De transferkosten om geld ter plaatse te krijgen loopt op tot gemiddeld 7,2% van het totaal (9,4% in Sub-Saharaans Afrika)

Opmerkelijk is dat die 466 miljard dollar overeenstemmen met drie keer de som die de rijke landen jaarlijks naar de arme landen sturen en die om en bij de 150 miljard dollar bedraagt.

Wat betekent dat de belangrijkste financiers van de economieën van hun thuislanden de immigranten zijn, die daarmee de kansen verhogen dat hun landgenoten een toekomst opbouwen ter plaatse.


© EPA

Wereldbevolking 2050: +31%

Dat is niet onbelangrijk indien we weten voor welke uitdaging de wereld – en vooral Europa -staat. Want tegen het midden van deze eeuw zal de wereld 9,8 miljard inwoners tellen. Dat betekent een stijging met 31 procent tegenover de huidige populatie van 7,5 miljard aardebewoners, aldus cijfers van het Population Reference Bureau (PRB).

Uit de cijfers blijkt dat de Afrikaanse bevolking tegen het midden van deze eeuw meer dan een verdubbeling tot ruim 2,6 miljard inwoners zal kennen en daarmee 57 procent van de wereldwijde bevolkingsgroei voor zijn rekening zal nemen. Miljoenen onder hen zullen hun geluk in Europa komen zoeken.

De immigratieparadox

Rekening houdend met het feit dat het net de immigranten zijn die de kansen voor de lokale bevolking in hun thuisland financieren is de paradox compleet:

Hoe meer er naar Europa komen (en hoe meer geld die naar huis sturen), hoe meer er ginder kunnen blijven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20