De Europese Unie, wereldmacht of figurant op het wereldtoneel?

De Europese Unie, gevangen in de illusie van een wereldmacht, wordt geconfronteerd met interne tegenstrijdigheden en externe uitdagingen die haar ambitie ondermijnen.

Waarom is dit belangrijk?

De kloof tussen droom en werkelijkheid in de EU heeft directe gevolgen voor haar economische stabiliteit en geopolitieke invloed. Dit belemmert haar vermogen om effectief op te treden op het wereldtoneel, zoals geïllustreerd door de uiteenlopende benaderingen van de lidstaten ten aanzien van schulden en migratie.

In het nieuws. Als er een prijs zou bestaan voor misplaatst optimisme, zouden Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron en Olaf Scholz hem moeten delen. Graag beweren ze dat de EU nooit zo verenigd en invloedrijk was. Ze hebben het over “eensgezindheid”, “de geopolitieke Europese Unie”, “de grootste handelsmacht ter wereld” en “strategische soevereiniteit van Europa”.

  • Maar internationaal oogst Europa vooral irritatie vanwege halfslachtig optreden.
  • De electorale successen van de anti-Europeanen – Le Pen, Meloni, Wilders en binnenkort mogelijk het Vlaams Belang – geven aan dat het verhaal van Brussel niet werkt.
  • Ook China, de VS en Rusland zien in dit Europa eerder een bron van irritatie dan van inspiratie.

Groeiende irritatie binnen de wereldgemeenschap

Zoom in. Het Duitse magazine Focus vond 5 zaken die tot groeiende irritatie van de wereldgemeenschap leiden.

  1. De illegale immigratie neemt toe en staat haaks op de politieke richtlijnen van de regeringsleiders. Hoewel er dringend behoefte is aan gekwalificeerde immigratie op de arbeidsmarkt, belandt steeds meer nieuwe immigratie in de sociale hulpstelsels. Dat kan nu op afwijzing rekenen in veel Europese samenlevingen.
  2. De geldhoeveelheid in de eurozone is sinds de invoering van de euro met meer dan 240 procent toegenomen. Waardoor de inflatie is geëxplodeerd. Oude schuldregels werden nooit nageleefd, regels worden opgesteld op basis van geldverslindende landen.
  3. Oekraïne krijgt nooit van Europa wat het nodig heeft om een oorlog te winnen. Zonder de Verenigde Staten zou Zelensky allang een vazal van Poetin zijn geworden en Oekraïne een volledig bezet gebied. Sancties worden niet nageleefd.
  4. Moralistisch handelsbeleid. Ooit ging het om open grenzen, nu treedt Brussel steeds protectionistischer op. Met Von der Leyen als zelfbenoemde zedenmeester neemt de EU het voortouw in het economisch straffen van andere landen. In plaats van bondgenoten dreigt de EU zich internationaal te isoleren met deze betuttelende vinger.
  5. Europa wil zich losmaken van Amerika, maar wordt door de Amerikanen uitgekookt. Met de Inflation Reduction Act lokt de Amerikaanse regering Europese bedrijven naar de VS. De euro kan nog steeds niet tippen aan de dollar. Zonder het Amerikaanse leger en zijn nucleaire arsenaal zou Europa vandaag weerloos zijn.

Zoom out. De huidige Europese Unie kan geen wereldmacht zijn. De Europese idealen worden door de lidstaten in het weekend omarmd, maar door de week consequent ondermijnd. Hierdoor blijft Europa een permanente figurant op het wereldtoneel: sympathiek en verfijnd, maar onschadelijk en zonder daadkracht.

Meer